Stresno djetinjstvo može uzrokovati skraćene telomere

Stresno djetinjstvo može uzrokovati skraćene telomere

Stresno djetinjstvo može uzrokovati skraćene telomere
  • Objavljeno: Petak, 20.05.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači tvrde kako stres pretrpljen tijekom djetinjstva ima dublje implikacije nego što možemo zamisliti, a nažalost one se pokazuju tek u kasnijoj fazi života.

Prema istraživanju djece iz rumunjskih sirotišta, učinci stresa u djetinjstvu mogu biti vidljivi na DNA razini tijekom odrastanja, prenosi Top News.

Znanstvenici su dokazali kako djeca koja su provela svoje rane godine u državnim rumunjskim sirotištima imaju kraće telomere od one djece koja su odrastala u udomiteljskim obiteljima.

Biološki, telomeri se skraćuju svaki put kada se kromosom replicira tijekom stanične diobe. Međutim, sada je otkriveno kako stres također može rezultirati u njihovom skraćivanju.

Rezultat toga, je da kraći telomeri mogu dati poticaj bolestima kod odraslih osoba u rasponu od dijabetesa do demencije.

Istraživanje je pokrenuto u vrijeme kada su sirotišta u Rumunjskoj bila još uvijek uobičajena, a udomiteljska skrba je posebno osnovana za ovaj projekt.

Istraživači su analizirali 136 siročadi u dobi od 6-30 mjeseci, pola od kojih je bilo raspoređeno u udomiteljskim obiteljima, a druga polovica je ostala u sirotištima.

Zatim su izmjerili dužinu telomera iz DNA uzoraka djece kada su bila stara između 6 i 10 godina i tako utvrdili kako su djeca koja su duže boravila u sirotištu imala kraće telomere u odnosu na svoje vršnjake koji su imali udomiteljsku skrb.

„Ovo istraživanje pokazuje kako odrastanje pod institucionalnom skrbi utječe na djecu doslovno na molekularnoj razini," zaključuje Stacy Drury, klinička psihijatrica s Tulane University-a iz New Orleansa.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti