Majke pod stresom pogoršavaju astmu kod djece

Majke pod stresom pogoršavaju astmu kod djece

Majke pod stresom pogoršavaju astmu kod djece
  • Objavljeno: Nedjelja, 10.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ljute i nervozne majke ili one koje pokušavaju potisnuti svoje osjećaje, mogu pogoršati astmu kod svoje djece, osobito kada su djeca još mala.

Višegodišnje istraživanje na 223 majke, proučilo je koji učinak njihove razine stresa, stilovi suočavanja i općenito način roditeljstva imaju na njihovu djecu koja pate od astme, a starosti su od dvije do dvanaest godina.

Majke su bile ispitane o njihovim tendencijama da odbijaju svoje dijete, dominiraju, previše ga štite ili im previše popuštaju, kao što su ispitane njihove specifične vrste kroničnog stresa i stilovi suočavanja.

Djeca u dobi od preko sedam godina trpe teže napade astme ako je njihova majka bila previše zaštitna.

No mlađa djeca, pretrpjela su više u slijedećoj godini ako je njihova majka bila kronično ljuta, razdražena ili je imala potisnute emocije.

Jun Nagano, s Instituta za zdravstvenu znanost u Japanu, naglašava kako majke pod stresom dovode djecu pod još veći stres, koji naknadno pogoršava njihovu astmu.

Nagano nas dodatno savjetuje: „Naši rezultati pokazuju kako bi majke mlađe djece trebale obratiti više pozornosti na smanjenje vlastitog stresa."

„Majke koje imaju stariju djecu trebale bi biti ohrabrene da povećaju svoju dobrobit i optimizam kroz pravilne egocentrične i samo-obrambene aktivnosti, no neka budu oprezne kako bi izbjegle previše uplitanja sa svojom djecom."

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti