Super začini koji nas čuvaju od bolesti
Zahvaljujući eteričnim uljima i raznim kemijskim spojevima koje sadrže, začini osim što maze naše nepce i nos, čine dobro našem zdravlju.
Začine najčešće koristimo da bismo poboljšali okus jela koje pripremamo, ali kako se ona rade od biljaka ili njihovih dijelova, oni osim što maze naš jezik, imaju i pozitivno djelovanje na naše zdravlje. Začini svoju aromu mogu zahvaliti eteričnim uljima koje sadrže u raznim omjerima i količinama. Upravo ta eterična ulja poboljšavaju naše zdravlje, piše DietNews.
Cimet protiv dijabetesa
Stručnjaci iz Centra za nutricionistička istraživanja u Marylandu, Beltsville, nedavno su otkrili kako cimet djeluje povoljno na to kako naše stanice reagiraju na inzulin i upravo zbog toga bi ga trebale koristiti osobe koje boluju ili su sklonije oboljenju od dijabetesa. Za pozitivno djelovanje cimeta na organizam dovoljno je konzumirati pola čajne žličice na dan. Možemo ga posipati po kriškama banana ili kuhanog krumpira, ali i dodati raznim juhama i varivima.
Češnjak u prahu također je bogat ljekovitim svojstvima. On sprječava zaraze, čisti organizam od toksina, djeluje antikancerogeno, ali i snižava visoki krvni tlak. Osim toga, najnovija su istraživanja pokazala da djeluje antibiotički i protu-gljivično te da smanjuje razinu kolesterola u krvi. Njega možemo koristiti u raznim salatama, ali i kao začin pri pečenkama i marinadama.
Origano je također bogat antioksidantima, ali djeluje i protiv štetnih mikroba. Tradicija liječenja češnjakom posebno je izražena na Filipinima gdje se on primarno koristi kao lijek, a tek potom kao začinsko bilje. Origano se može dodati na pizzu, ali i umacima za tjestenine, kao i mesu pripremljenom na razne načine.
Magično i pikantno super-povrće
Luk je već odavno poznat po tome što smanjuje opasnost od nastanka srčanog i moždanog udara. Osim toga, luk u prahu djeluje protuupalno, ali i antikancerogeno. Imate li problema s probavom, luk pomaže i kod tog problema. Zbog svog jakog okusa, luk u prahu se može koristiti kao dodatak raznim jelima, od salata, ribe i piletine pa do jaja pripremljenih na različite načine.
Čili papričica također se može konzumirati samljevena u prah, a djeluje čudesno na cjelokupni probavni sustav kao i na cirkulaciju.
Ona je također posebna po tome što pojačava pozitivno djelovanje ostalog začinskog bilja ili dodataka prehrani.
Čili papričica djeluje i na povećanje proizvodnje topline tijela što pomaže kod ubrzavanja metabolizma, ali i bržem sagorijevanju masti i ugljikohidrata. Čili papričica, nasjeckana ili u prahu bit će odličan dodatak svakoj salati od tunjevine ili piletine.
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345