Sve više Hrvata umire od raka

Sve više Hrvata umire od raka

Sve više Hrvata umire od raka
  • Objavljeno: Petak, 05.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prije tri godine tri države imale su poraznije podatke od Hrvatske, da bi smrtnost u 2008. u odnosu na našu zemlju smanjile i Češka i Poljska, pa smo ostali na dnu sami s Mađarima U povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, iz Eurostata, statističkog ureda Europske unije, stigli su porazni rezultati po kojima se na ljestvici 32 europske države Hrvatska prema stopi mortaliteta od zloćudnih bolesti nalazi na drugome mjestu. Od raka više umiru jedino Mađari.

I dok u ostatku Europe stopa smrtnosti od raka pada, u Hrvatskoj - raste. Prije tri godine Hrvatska se nalazila na četvrtom mjestu, a stopu smrtnosti smanjile su Poljska i Češka, dok se u Hrvatskoj povećala. Stopa smrtnosti od zloćudnih bolesti u Hrvatskoj tijekom 2008. iznosila je 213 umrlih na sto tisuća stanovnika, a godinu dana ranije stopa je bila 210.

Crne statistike

57 novih slučajeva raka dijagnosticira se u Hrvatskoj svaki dan
36 osoba u Hrvatskoj svaki dan umre od raka
25 posto svih smrti u Hrvatskoj uzrokovano je rakom
173 umrla je prosjek EU-a
213 mrtvih je hrvatski prosjek
242 je porazni mađarski rekord

'Hrvatska još uvijek bere plodove relativne nepažnje prema onkologiji u zadnjih 20 do 30 godina. Situacija je danas drastično drugačija, značajno su se povećala ulaganja u primarnu, sekundarnu i tercijarnu prevenciju raka, primjerice potpisana je Rezolucija o zloćudnim tumorima, Ministarstvo zdravstva je uložilo 350 milijuna kuna u kupnju nove radioterapijske opreme, osiguravaju se novi onkološki lijekovi, no rezultati se ne mogu vidjeti odmah. Očekujem stoga da će za pet godina smrtnost od raka u Hrvatskoj značajno pasti', rekao je prof. dr. Eduard Vrdoljak, predsjednik Hrvatskog onkološkog društva za Slobodnu Dalmaciju.

Kao glavne razloge visoke stope smrtnosti u Hrvatskoj prof. dr. Vrdoljak navodi starost stanovništva budući da Hrvatska ima jednu od najstarijih populacija u Europi, činjenicu da se rak kod hrvatskih građana u prosjeku dijagnosticira kasnije nego u Europi, te lošu distribuciju raka, jer u Hrvatskoj prednjači rak pluća koji ima veliku smrtnost, dok su u većini drugih zemalja vodeće zloćudne bolesti rak prostate i rak dojke, koji su izlječivi u visokom postotku.

Velik problem je pušenje i od raka pluća u Hrvatskoj godišnje oboli oko 3000 osoba, 85 posto njih nažalost umre, a pušenje je povezano i s cijelim nizom drugih zloćudnih bolesti. U Hrvatskoj je tijekom 2008. godine od zloćudnih bolesti, prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ukupno umrlo 13.280 osoba, odnosno 427 više nego godinu dana ranije. Crne statistike govore da rak prosječno svaki dan odnese 36 života, a godišnje se dijagnoza raka postavi kod 20.500 osoba. Najviše smrtnih slučajeva uzrokuje rak dušnika i pluća, koji je u 2008. godini odnio 2750 života, slijedi rak debelog crijeva koji je bio koban za 1855 osoba, dok je rak dojke uzrokovao smrt 902 žene.

Najviše oboljelih od raka godišnje se utvrdi kod stanovnika Međimurske, Varaždinske i Splitsko-dalmatinske županije te kod stanovnica Zagrebačke, Istarske i Primorsko-goranske županije.

Članice Saveza onkoloških udruga Zajedno protiv raka u povodu Svjetskog dana borbe protiv te bolesti podsjećaju javnozdravstvenu vlast na donesenu Rezoluciju o zloćudnim tumorima te na važnost i obvezu uključivanja civilnih udruga pacijenata u izradu i provedbu Nacionalnog plana i programa protiv raka, poručujući da bez precizno ugrađenih ciljeva i strategija nije moguće realizirati ni kvalitetnu prevenciju, kao ni sustavnu skrb za oboljele.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti