Kretanje spermija pod strogom kontrolom

Kretanje spermija pod strogom kontrolom

Kretanje spermija pod strogom kontrolom
  • Objavljeno: Petak, 05.02.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su otkrili kemijsku metodu kojom mogu spermije pokrenuti i natjerati da plivaju sporije ili brže, što može pomoći u liječenju muške neplodnosti, ali poslužiti i kao kontracepcijska metoda.

Kemijska metoda koju su otkrili znanstvenici u Kaliforniji mogla bi imati važnu ulogu u liječenju muške neplodnosti jer spermiji umiru ako prema jajašcima krenu prerano ili ako plivaju prebrzo. S druge strane, ako krenu prekasno ili plivaju presporo također neće stići do cilja.

Dr. Jurij Kiričok, voditelj istraživanja na Kalifornijskom sveučilištu objasnio je da će se tehnika također moći koristiti za razvijanje muške kontracepcije.

Znanstvenici već duže znaju da pH vrijednosti, odnosno kiselost sredine kontrolira brzinu pokretanja repa spermija - što je sredina kiselija brže se kreću.

Međutim, u novoj studiji, predstavljenoj u časopisu Cell, konačno je otkriven proces kojim se mogu kontrolirati te pH vrijednosti.

Naime na repu spermija pronađene su malene pore koje djeluju kao vrata za propuštanje kiseline. Te su pore pak pod kontrolom molekule poznate kao Hv1.

Zaključak studije je da se kontrolom Hv1 može kontrolirati brzina spermija.

Danas.net.hr / Jutarnji list

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti