Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače

Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače

Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače
  • Objavljeno: Utorak, 04.02.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

U svijetu se svake godine 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv opasne bolesti koja je prisutna po cijelom svijetu, a svake godine odnosi sve više života.

Tim se obilježavanjem nastoji podići svjesnost i znanje o raku i tražiti od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu da poduzmu što učinkovitije mjere u borbi protiv raka. Svake se Svjetski dan borbe protiv raka obilježava uz poruku da svi mi možemo učiniti mnogo kako bismo smanjili breme malignih bolesti u društvu.

Rak je izraz za skupinu bolesti koja može zahvatiti praktički bilo koji dio tijela. Nastaje iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena do malignih tumora. Metastaziranje, odnosno ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, glavni je uzrok smrti maligne bolesti.

Ivan Đikić - borba protiv raka napreduje, pobjeđujemo čak i metastaze!

Broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati s 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.

Vezani sadržaj:

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti