Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače

Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače

Svjetski dan borbe protiv raka, 4. veljače
  • Objavljeno: Nedjelja, 04.02.2018.
  • Broj pregleda: 111
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Depositphotos

U svijetu se svake godine 4. veljače obilježava Svjetski dan borbe protiv raka kao jedinstvena inicijativa za borbu protiv ove globalne epidemije.

Tim se obilježavanjem nastoji podići svjesnost i znanje o raku i tražiti od vlada i pojedinaca u cijelom svijetu da poduzmu što učinkovitije mjere u borbi protiv raka.

Ivan Đikić - borba protiv raka napreduje, pobjeđujemo čak i metastaze!

Od 2016. do 2018. godine se Svjetski dan borbe protiv raka obilježava krilaticom "Mi možemo. Ja mogu.", uz poruku da svi mi možemo učiniti mnogo kako bismo smanjili breme malignih bolesti u društvu.

Rak je izraz za veliku skupinu bolesti koje mogu zahvatiti praktički svaki dio tijela.

Nastaje iz jedne stanice nizom transformacija i prelazaka iz predmalignih promjena do malignih tumora.

Metastaziranje, ubrzano stvaranje abnormalnih stanica koje se mogu proširiti na susjedne dijelove tijela i u druge organe, glavni je uzrok smrti zbog maligne bolesti.

Provjerite kako patlidžan pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2 i raka!

Broj osoba oboljelih od zloćudnih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri posljedica povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba starije dobi u kojoj se rak češće pojavljuje.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati s 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna 2035. godine, dok će broj umrlih porasti s 8,2 milijuna na 13 milijuna godišnje.

Najčitanije zanimljivosti