Konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od raka dojke

Konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od raka dojke

Konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od raka dojke
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.08.2019.
  • Broj pregleda: 30
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zanimljivosti

Američko istraživanje provedeno na više od 42.000 žena pokazalo je da konzumacija crvenog mesa može povećati rizik od razvoja raka dojke. Naime, ljubiteljice crvenog mesa imale su u odnosu na žene koje ne jedu velike količine crvenog mesa, 23 posto veći rizik od razvoja ovog tipa raka.

Sudionice istraživanja su bile u dobi od 35 do 74 godine te su imale najmanje jedan slučaj raka dojke u obitelji.

Žene koje su najviše konzumirale perad, imale su za 15 posto manji rizik od raka dojke u usporedbi s ženama koje su je jele najmanje. Stoga bi jedan od načina smanjivanja rizika od raka dojke mogla biti zamjena u prehrani crvenog mesa sa peradi.

Inače, manje konzumiranje crvenog mesa smanjuje rizik od raka debelog crijeva, kardiovaskularne bolesti te dijabetesa tipa 2.

Kako sačuvati zdravlje grudi, pročitajte ovdje.

Vezani članci:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Najzdravije namirnice za prosinac

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti