Svjetski dan kralježnice, 16. listopada 2016.

Svjetski dan kralježnice, 16. listopada 2016.

Svjetski dan kralježnice, 16. listopada 2016.
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.10.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Svjetski dan kralježnice obilježava se 16. listopada petu godinu zaredom. Njegova je svrha osnaživanje svijesti o važnosti zdravlja kralježnice te o poremećajima i bolestima kralježnice, kao što su križobolja, bol u vratu, skolioza i bolesti diskova. Poremećaji i bolesti kralježnice pogađaju milijune ljudi diljem svijeta te uvelike utječu na svekoliko zdravlje ljudi, njihovu radnu sposobnost i kvalitetu života, zbog čega predstavljaju globalni javnozdravstveni problem.

Istraživanja su pokazala kako nastanku boli u kralježnici i ostalih poremećaja kralježnice ponajviše pridonose loša postura, odnosno nepravilan način držanja tijela, te tjelesna neaktivnost koja je posljedica sedentarnog načina života. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), jedna od četiri odrasle osobe nedovoljno je tjelesno aktivna, kao i više od 80 % adolescenata. Budući da je ljudsko tijelo stvoreno za pokret, svakodnevno višesatno sjedenje i rijetko kretanje mogu nepovoljno utjecati na zdravlje kralježnice, ali i na cjelokupno zdravlje ljudi. Stoga je tema Svjetskog dana kralježnice za 2016. godinu "Uspravite se i pokrenite" (Straighten Up and Move), čime se želi naglasiti važnost redovite tjelesne aktivnosti za zdravlje kralježnice i sprječavanje ozljeda.

Isprobajte vježbe istezanja za bolove u leđima!

Obilježavanje Svjetskog dana kralježnice je 2012. godine započeto u okviru globalne zdravstvene inicijative Bone and Joint Decade (BJD), koja danas nosi naziv Global Alliance for Musculoskeletal Health (G-Musc). Ova inicijativa je 2000. godine pokrenuta uz podršku WHO-a i Ujedinjenih naroda (UN) te je usredotočena na poticanje i promicanje učinkovite prevencije i liječenja muskuloskeletalnih poremećaja i bolesti te na unaprjeđivanje kvalitete života osoba s ovim poremećajima i bolestima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti