Vježbe za bolje držanje

Vježbe za bolje držanje

Vježbe za bolje držanje
  • Objavljeno: Subota, 21.11.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pravilno držanje je više od dobrog izgleda. Osim što vas čini višima i vitkijima, potiče rad probavnog sustava i može podići razinu energije. Kada se držite pogrbljeno, tijelo šalje manju količinu kisika mišićima i manje krvi crijevima, zbog čega može doći do zatvora. Nepravilno držanje može uzrokovati i glavobolju jer se usporava cirkulacija krvi na području vrata i ramena.

Vježba 1

Ova vježba će ojačati mišiće gornjeg dijela leđa i ramena. Spriječit će pogrbljeno držanje i naginjanje prema naprijed.

Sjednite na pilates loptu, savijte koljena, a stopala držite ravno na podu. Vrat treba biti u ravnini s ramenima. Uzmite bučice od 2 do 3 kilograma. Dlanove okrenite jedan prema drugome, a laktove savijte pod pravim kutem. Ruke gurajte u stranu i napnite mišiće ramena. Napravite 3 seta po 10 ponavljanja.

Vježba 2

Ova vježba će pomoći izravnati kralježnicu, čime ćete popraviti držanje. Kada kralježnicu oslobodite pritiska, izgledat ćete čak nekoliko centimetara viši.

Legnite na leđa, savijte koljena i stopala stavite na pod. Glavu poduprite malim jastukom. Otvorite oči i dopustite tijelu da se opušta na podu dok se fokusirate na ravnanje kralježnice. Dišite duboko i ležite tako oko 20 minuta. Nemojte ovu vježbu zamijeniti za spavanje. Ovo je drugačije jer svjesno ispravljate kralježnicu, a savijenim koljenima ćete ju osloboditi od pritiska i stresa. Napravite 1 ponavljanje.

Vježba 3

Ovaj položaj će ojačati mišiće leđa, trbuha i nogu. Također će popraviti cirkulaciju i rad probavnog sustava. Dobro držanje dolazi od snažnog trupa.

Sjednite i oslonite se na nožne prste. Koljena savijte i neka budu u ravnini s ramenima. Rukama krenite prema naprijed i podignite trup. Ispružite noge prema naprijed i jednu ruku u stranu. Okrenite trup prema ruci koju ste ispružili. Izdahnite pri povratku na sredinu, a koljena lagano primaknite prsima i nožnim prstima dotaknite površinu. Napravite 3 do 5 setova, 1 ponavljanje sa svake strane.

Vježba 4

Ova vježba će ojačati mišiće leđa, ruku, ramena, stražnjice i kukova. Na taj način ćete biti primorani držati se uspravno, naročito na području glave i vrata.

Stanite na sve četiri, savijte koljena i raširite stopala. Stražnjicu podignite, a trup spustite tako da su kukovi na natkoljenicama. Zatim ispružite ruke, dlanove držite ravno i čelom dotaknite pod.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije