Tamna čokolada kao lijek nakon moždanog udara

Tamna čokolada kao lijek nakon moždanog udara

Tamna čokolada kao lijek nakon moždanog udara
  • Objavljeno: Nedjelja, 09.05.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Taj slatki grijeh čini više dobrog nego lošeg. Dokazano je da štiti od moždanog udara, a novo istraživanje je pokazalo da tamna čokolada pomaže pri boljem oporavku nakon moždanog udara.

Nakon moždanog udara signali među stanicama su oslabljeni, a tamna čokolada ima moć pojačanja tih staničnih signala. Sastojak, koji pojačava signale je epicatechin.

Znanstvenici su iz tamne čokolade izdvojili epicatechin te su ga testirali na laboratorijskim miševima. Miševe su podijelili u dvije skupine, jednoj su dali dozu epicatechina, dok drugoj nisu. Zatim su inducirali moždani udar. Miševi, koji su dobili dozu epicatechina, pretrpili su znatno manje oštećenje mozga.

Provjerite zašto je tamna čokolada zdrava!

Da bi bili učinkoviti, lijekovi se trebaju dati u roku od dva sata nakon moždanog udara, dok se epicatechin može dati i u roku od tri do četiri sata. Međutim, najbolje je ukoliko se epicatechin redovito unosi prije moždanog udara jer tada mozak u sebi sadrži potrebne tvari za brži oporavak nakon moždanog udara.

Znanstvenici ističu da ljudi ne trebaju sad jesti prevelike količine čokolade jer ona u sebi sadrži i velik broj kalorija. Također tvrde svaka čokolada u sebi ne sadrži jednaku količinu epicatechina.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti