Tjelovježbom protiv visokog krvnog tlaka

Tjelovježbom protiv visokog krvnog tlaka

Tjelovježbom protiv visokog krvnog tlaka
  • Objavljeno: Subota, 19.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Postoji velik broj osoba koje zbog genetskih predispozicija imaju povećani rizik od nastanka povišenog krvnog tlaka (hipertenzije). Umjesto konzumiranja lijekova, znanstvenici tvrde da je vrijeme da počnu s redovitom tjelovježbom.

Samo 150 minuta šetnje tjedno, tek 20 minuta dnevno, može značajno poboljšati vaše zdravlje.

Znanstvenici sa Sveučilišta South Carolina u Kolumbiji, su u razdoblju od 5 godina pratili zdravlje 6.300 osoba dobi od 20 do 80 godina, a rezultati su objavljeni u časopisu Hypertension.

Jedna trećina sudionika je imala barem jednog roditelja koji je imao razvijenu hipertenziju. Te osobe su imale za 34% veći rizik od nastanka hipertenzije, za razliku od osoba koje u povijesti bolesti unutar obitelji (obiteljska anamneza) nisu imale zabilježene slučajeve hipertenzije.

Više od 1.500 sudionika je tijekom istraživanja razvilo hipertenziju. Međutim, osobe koje su redovito vježbale su imale za 42% manji rizik od nastanka hipertenzije, bez obzira na obiteljsku anamnezu.

"Rezultati ovog istraživanja potvrđuju važnost tjelovježbe. Čak 150 minuta šetanja tjedno će smanjiti rizik od nastanka hipertenzije", izjavio je voditelj istraživanja prof. Robin Shook.

Osobama koje nisu vježbale, a u obiteljskoj anamnezi nisu imale zabilježen slučaj hipertenzije, rizik je bio povišen za 24%. 

Osobe koje nisu redovito vježbale, a imaju genetske predispozicije za razvoj visokog krvnog tlaka, su imale čak za 70% veći rizik.

Hipertenzija uglavnom nema nikakvih simptoma, zbog toga je i zovu "tihi ubojica". Znanstvenici su dokazali da hipertenzija povećava rizik od nastanka ateroskleroze, srčanog i moždanog udara, oštećenja bubrega, sljepoće i slično.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti