Ljubitelji kave žive duže?

Ljubitelji kave žive duže?

Ljubitelji kave žive duže?
  • Objavljeno: Nedjelja, 20.05.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Osobe koje svakodnevno piju kavu imaju manji rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa i infekcija, kao i zadobivanja ozljeda i nesreća.

Previše kave se smatra štetnom, ali znanstvenici tvrde da umjerena konzumacija kave može produljiti život.

U istraživanju, koje je trajalo od 1995. do 2008. godine,  je sudjelovalo 400.000 osoba u dobi od 50 do 71 godine. Sudionike su podijelili u skupine prema količini kave koju su pili. Bilo je sudionika koji su pili i do 6 šalica kave dnevno,  kao i onih koji kavu nisu pili uopće.

Tijekom istraživanja je umrlo 52.000 osoba, i to većina onih koji nisu pili kavu. Oni koji su često pili kavu, imali su za 10% manji rizik od nastanka raznih bolesti. Jedna trećina sudionika je pila bezkofeinsku kavu, a također su imali manji rizik od smrti.

Američki znanstvenici ističu da nisu potpuno utvrdili da je kava glavni uzrok smanjenja rizika od smrti, ali naglašavaju da svakako postoji povezanost, a rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu The New England Journal of Medicine.

"Ovo istraživanje pokazuje da umjereno konzumiranje kave, najviše 3 do 4 šalice dnevno, može značajno smanjiti rizik od raznih uzroka smrti", izjavio je voditelj istraživanja dr. Euan Paul.

Osim kofeina, kava sadrži tisuće drugih spojeva koji mogu biti korisni za cjelokupno zdravlje.

Očito je da kofein ne igra ključnu ulogu u smanjenju rizika od smrti. Prijašnjim istraživanjima se utvrdilo da antioksidansi i magnezij, koji se nalaze u sastavu kave, imaju odličan učinak na zdravlje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti