Trend biorazgradivih vrećica

Trend biorazgradivih vrećica

Trend biorazgradivih vrećica
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 25.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Ovoga proljeća nosi se - zeleno. I biorazgradivo. Dan planeta Zemlje poticaj je pozitivnih promjena vezanih uz zaštitu okoliša te potiče na akcije koje, u konačnici, donose dobrobit svima.

Jedna od takvih hvalevrijednih akcija odvija se u brojnim trgovinama: u ponudu su uvedene biorazgradive vrećice za nošenje namirnica. Ova promjena nije privremene prirode: biorazgradive vrećice, srećom, sve više postaju dio navike velikog broja kupaca koji budućnost Zemlje žele učiniti čišćom i sigurnijom. Iz toga razloga sve se više koriste i biorazgradive vrećice za otpatke koje su relativno nove na našem tržištu, ali su vrlo brzo našle svoje mjesto u brojnim domovima.

Velika, srednja i mala 100 % biorazgradiva vrećica za nošenje može se upotrijebiti više puta, a onečišćenja okoliša upotrebom takve vrećice nema. Nakon 180 dana u potpunosti se raspadne i pretvori u korisni kompost. Dobiva se procesom prerade biorazgradive i kompostirajuće sirovine temeljene isključivo na bio osnovi. Čak i boje za tisak na vrećicama su biorazgradive.

Sa simboličnim potezom korištenja biorazgradivih vrećica postižu se više nego simbolični rezultati: smanjuje se onečišćenje tla i vode, doprinosi prirodnom rastu biljaka, a mlađim generacijama se usađuje savršen primjer odnosa prema okolišu.

Za razliku od brojnih modnih i sličnih trendova, trend biorazgradivih vrećica nije prolazan i ne traje samo jednu sezonu. Korištenje takvih vrećica malen je korak koji u konačnici donosi ogromne pozitivne rezultate. Samo jedna osoba svojim ekološko-osvještenim djelovanjem može učiniti zaista mnogo. A kad se broj osoba znatno poveća i proširi, onda je jasno da gledamo prema "zelenijoj" i čišćoj budućnosti.

Priroda nam je dala puno, vrijeme je da joj uzvratimo na najbolji mogući način - korištenjem biorazgradivih vrećica na bio bazi.

Činjenice o plastičnim vrećicama:

  • Godišnje se na svjetskoj razini koristi oko 500 milijardi vrećica.
  • Plastičnim vrećicama (zavisi od vrste plastike) potrebno je od 20 do 1.000 godina za razgradnju.
  • Manje od jedan posto vrećicas se reciklira. Pošto je skuplje raciklirati nego napravit novu vrećicu.
  • Od 1 do 3 % plastičnih vrećica su reciklirane plastične vrećice.
  • Godišnje oko milijardu morskih ptica i sisavaca umre zbog plastičnih vrećica.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti