Dodaci kalcija povećavaju rizik od srčanog udara za petinu

Dodaci kalcija povećavaju rizik od srčanog udara za petinu

Dodaci kalcija povećavaju rizik od srčanog udara za petinu
  • Objavljeno: Utorak, 26.04.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Konzumiranje dodataka kalcija zajedno s vitaminom D, povećava šanse za moždani ili srčani udar za petinu, otkriva nam istraživanje na više od 16.000 žena u postmenopauzi.

Isti istraživački tim prošle godine je utvrdio kako samo uzimanje dodataka kalcija povećava rizik od srčanog udara za 30 posto.

No, kritičari istraživanja su rekli kako se mora uzeti u obzir konzumiranje kalcija i vitamina D zajedno. Obično se preporuča konzumiranje u kombinaciji, zato jer vitamin D pomaže u apsorpciji kalcija.

Previše kalcija u krvi podiže „razinu serumskog kalcija", koji onda može začepiti arterije.

Ovo najnovije istraživanje pruža dokaze kako dodaci kalcija doista uzrokuju povećani rizik od razvoja kardiovaskularnih problema, čak i kada se uzimaju zajedno s vitaminom D, prenosi Telegraph.

Istraživači s Auckland University-a iz Novog Zelanda i Aberdeen University-a pregledali su podatke iz Women's Health Initiativea, američkog opservacijskog istraživanja na ženama koje su prošle kroz menopauzu.

Uzimajući u obzir samo one žene koje prije nisu uzimali dodatke, otkrili su kako su one koje su dnevno uzimale jedan gram kalcija i 400IU (0,01 miligrama) vitamina D, imale 21 posto veći rizik od srčanog udara tijekom sedam godina. Također su imale 20 posto povećan rizik od moždanog udara.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti