Trombocite će koristiti za izazivanje imunološkog odgovora

Trombocite će koristiti za izazivanje imunološkog odgovora

Trombocite će koristiti za izazivanje imunološkog odgovora
  • Objavljeno: Četvrtak, 10.11.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Trombociti su postali zanimljiviji. Uz to što pomažu krvi da se zgruša, oni također igraju ulogu u poticanju imunološkog odgovora.

„Kada bakterija uđe u krv, ona vrlo brzo postane obložena s trombocitima," New Scientist prenosi izjavu Dirka Buscha sa Sveučilišta u Münchenu.

Ovi ljepljivi fragmenti stanica zatim usmjeravaju bakteriju u slezenu, gdje ih progutaju dendritičke stanice, a to su stanice imunološkog sustava koje pokreću jaki imunološki odgovor.

Ovaj proces se oslanja na interakciju između trombocitnih receptora koji se zovu GPlb i proteina iz krvi koji se zove C3, a na njega se opet „lijepe" bakterije. Kada su miševima koji su uzgojeni tako da im nedostaje C3, ubrizgali Listeriu monocytogenes, trombociti nisu uspjeli obložiti bakteriju. Naprotiv, uništila ih je druga imunološka stanica, točnije makrofagi.

Iako su makrofagi uništili bakteriju, nedostatak C3 proteina spriječio je nastanak imunološkog pamćenja, a on omogućuje imunološkom sustavu da se prisjeti stranih tijela (bakterija) i tako spremi odgovor na buduće napad.

Končana ideja je, Busch tvrdi, kako je možda moguće pojačati odgovor trombocita kako bi poboljšali cjepiva.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti