Uklanjanje jajnika prije menopauze može imati trajne zdravstvene posljedice

Uklanjanje jajnika prije menopauze može imati trajne zdravstvene posljedice

Uklanjanje jajnika prije menopauze može imati trajne zdravstvene posljedice
  • Objavljeno: Srijeda, 18.10.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Zanimljivosti

Nova studija je otkrila da kirurški zahvat kojim se uklanjaju oba jajnika može dovesti do dugotrajnih zdravstvenih komplikacija kod žena koje još nisu prošle menopauzu.

Stručan naziv za ovaj zahvat je premenopauzalna bilateralna ooforektomija (PBO), a kirurzi ga najčešće izvode kao dio histerektomije. Ipak, sve veći broj stručnjaka upozorava da je ženama koje nisu pod visokim rizikom od raka uklanjanje jajnika prije menopauze često nepotrebno i da može uzrokovati trajne zdravstvene probleme.

U izradi studije, dr. Michelle Mielke i njezin tim su usporedili medicinske podatke i kognitivne testove više od 500 žena koje žive u istom okrugu u Minnesoti. Otprilike polovica je kirurški izvadila jajnike s ili bez histerektomije, a druga nije.

Istraživači su otkrili da ispitanice kojima su uklonjena oba jajnika prije 46. godine imaju veću vjerojatnost da će imati artritis, astmu, opstruktivnu apneju u snu i prijelome kostiju. One koji su imale PBO između 46 i 49 godina su imale veću stopu artritisa i opstruktivne apneje za vrijeme spavanja. Istraživači nisu pronašli nikakve razlike u kognitivnoj funkciji između onih kojima su uklonjeni jajnici i onih kojima nisu, niti između različitih dobnih skupina uključenih u PBO skupinu.

Osim stvaranja i skladištenja jajnih stanica, jajnici proizvode hormone estrogen, progesteron, pa čak i male količine testosterona. Ovi hormoni ne samo da kontroliraju menstrualni ciklus i trudnoću, već imaju i vrlo bitne uloge u cijelom tijelu, posebno povezane s kardiovaskularnim sustavom i kostima.

Pad estrogena je jedan od razloga zašto je i prirodna menopauza povezana s višim stopama kardiovaskularnih bolesti i osteoporoze. Ipak, čini se da kirurška menopauza, menopauza izazvana uklanjanjem jajnika, ima još veći učinak na ta stanja.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti