Upotreba saune može smanjiti rizik od demencije

Upotreba saune može smanjiti rizik od demencije

Upotreba saune može smanjiti rizik od demencije
  • Objavljeno: Subota, 07.01.2017.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Najnovija istraživanja pokazuj da je učestalo izlaganje sauni povezano s nižim rizikom od pojave demencije i Alzheimerove bolesti. Sudionici su bili podijeljeni u 3 skupine: prva skupina je koristila saunu 4 do 7 puta tjedno po 15 minuta,druga skupina 2 do 3 puta tjedno i treća jednom tjedno.

U prvoj skupini ispitanika rizik od bilo kojeg oblika demencije je snižen za 66%, a kod druge skupine za 65% u odnosu na treću skupinu koja je odlazila u saunu jednom tjedno. Istraživanje trajalo više od dva desetljeća i uključivalo je 2.315 naizgled zdravih muškaraca u dobi od 42 do 60 godina. Analiza podataka prilagođena je za dob, indeks tjelesne mase, sistolički krvni tlak, pušenje, konzumiranje alkohola, dijabetes tipa 2, ritam otkucaja srca i razinu kolesterola.

Isprobajte ovih 7 namirnica koje se bore protiv Alzheimerove bolesti i demencije!

Za potrebe istraživanja, korištena je finska sauna. Saune su sastavni dio finske kulture i nacionalnog identiteta. Procjenjuje se da zemlja s populacijom od oko 5,4 milijuna ima više od 3 milijuna javnih i privatnih sauni. Finci, bez obzira na dob, odlaze u saunu tijekom cijele godine.

Prednosti saune

Fizička aktivnost i aerobno vježbanje potiču znojenje, što između ostalog oslobađa od stresa i podiže raspoloženje. Obzirom da je ponekad pravi izazov motivirati i potaknuti ljude da vježbaju, sauna se pokazala kao dobra alternativa. Za saunu je potrebno puno manje truda da bi organizam izbacio toksine iz organizma.

Iako se većina stručnjaka slaže da sauna ne može u potpunosti zamijeniti aerobne vježbe, najnoviji dokazi pokazuju da redovita upotreba saune poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, čisti krvne žile i smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara.

U slučaju da ste odlučili isprobati saunu, prije odlaska se konzultirajte s liječnikom i provjerite opće zdravstveno stanje. Sauna ne odgovara svima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti