Znanstvenici su otkrili 3 tipa Alzheimerove bolesti

Znanstvenici su otkrili 3 tipa Alzheimerove bolesti

Znanstvenici su otkrili 3 tipa Alzheimerove bolesti
  • Objavljeno: Subota, 19.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Dugi niz godina se Alzheimerova bolest smatrala zasebnom bolešću koja se ne dijeli na posebne tipove ili vrste. No, novo istraživanje američkih znanstvenika otkriva da postoje tri različita tipa Alzheimerove bolesti.

Simptomi Alzheimerove bolesti se mogu razlikovati od osobe do osobe, zbog čega su znanstvenici i počeli sumnjati u to da postoji više vrsta Alzheimerove bolesti. Dr. Dale Bredesen je zajedno sa svojim stručnim timom proveo istraživanje u kojemu je sudjelovalo 50 osoba. Sudionici su patili od početnog stadija Alzheimerove bolesti. Rezultati istraživanja, objavljeni u časopisu Aging, su pokazali da postoje 3 različita tipa Alzheimerove bolesti:

Alzheimerova bolest uzrokovana upalnim procesima – prepoznaje se po povećanoj razini C – reaktivnog proteina i albumina,

Alzheimerova bolest koja nije uzrokovana upalnim procesima – nije povećana razina C – raktivnog proteina niti albumina i

kortikolna Alzheimerova bolest – javlja se kod relativno mladih osoba, ne uzrokuje gubitak pamćenja, ali negativno utječe na jezične vještine.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti