Usporedba učinka triju dijeta

Usporedba učinka triju dijeta

Usporedba učinka triju dijeta
  • Objavljeno: Četvrtak, 17.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Nakon 2 godine, ispitanici koji su se pridržavali dijete s malim unosom masti su izgubili prosječno 3,3 kilograma, a oni koji su bili na mediteranskoj prehrani su smanjili tjelesnu masu za prosječno 4,6 kilograma.

Najučinkovitijom se glede kontrole tjelesne mase pokazala pretežito vegetarijanska inačica tzv. Atkinsove dijete koju karakterizira ograničeni unos ugljikohidrata - takav način prehrane je rezultirao prosječnim gubitkom 5,5 kilograma tjelesne mase. Istraživanje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Ben-Gurion u Negevu, a 82% od 322 ispitanika su bili muškarci koji su na početku studije imali prosječno 90 kilograma.

New England Journal of Medicine dodaje kako je dijeta kod nekih ispitanika imala učinak kao i neki lijekovi namijenjeni kontroli tjelesne mase. Glede reguliranja odnosa koncentracije tzv. dobrog i lošeg kolesterola u krvi najboljom se pokazala dijeta s ograničenim unosom ugljikohidrata, dok su dijabetičari u kontroli šećera u krvi imali najviše koristi od mediteranske prehrane.

Također, mediteranska prehrana je kod žena dovodila do najvećeg smanjenja tjelesne mase.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti