Vikend-žderači

Vikend-žderači

Vikend-žderači
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 07.07.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Iako su ispitivanja do sad potvrdila ono što su mnogima vage kazale, a to je da se između blagdana gomilaju kilogrami, studija Washington University School of Medicine pokazala je da su vikendi dani kada se općenito najviše jede. I deblja.

Studija se u okviru istraživanja dugoročnih blagodati niskokalorične prehrane (CALERIE) pozabavila sa 48 odrasila ispitanika u dobi od 50 do 60 godina razmještena u 3 skupine. Svi sudionici su imali BMI unutar normalne tjelesne mase do povišene, no nitko nije bio kategoriziran kao pretio.

Tijekom godinu dana promatranja, prva skupina održavala je svoju redovan režim prehrane i tjelovježbe, druga je smanjila unos kalorija za 20%, a treća je povećala tjelovježbu za 20%.

Sudionici iz skupine reduciranog unosa kalorije gubili su težinu tijekom tjedna, ali su prestali vikendom, jer su počeli više jesti. Oni koji su intenzivirali vježbanje pak, također su tijekom tjedna gubili, da bi za vikend vježbanje postalo nedovoljno za povećani unos kalorija.

"Osnovna stvar koju smo primijetili prije ovih intervencija jest da su ljudi koji su održavali svoj režim prehrane konstantno dobivali na težini tijekom vikenda. Oni koji su dobivali na težini u prosjeku su akumulirali 0,18 kg., od čega su dio izgubili ponovo tijekom tjedna, no dio se s vremenom akumulirao.", komentirala je Dr. Susan Racette, voditeljica studija.

Masti - glavni krivac. Većina ispitanika (36%) vikendom je pribjegavala masnoj, teškoj, nerijetko brzoj hrani.

"Ako se netko striktno ne pridržava određenog režima prehrane, lako može krajem godine nakupiti do 5 kilograma, ako ustraje sa takvom vikend-prehranom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti