Vjera pomaže protiv raka

Vjera pomaže protiv raka

Vjera pomaže protiv raka
  • Objavljeno: Srijeda, 25.03.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...imaju i veće izglede za primanje intenzivne medicinske skrbi za produljenje života, čak i ako bi se kao rezultat toga smanjila kvaliteta njihova života.

Znanstvenici s američkog Instituta za rak „Dana-Farber“ proučili su 345 pacijenata u poodmaklom stadiju raka i otkrili da oni koji se pomoću svojih religijskih uvjerenja nose s bolešću imaju gotovo tri puta veću vjerojatnost biti podvrgnuti terapiji za produljenje života tijekom preostalih tjedana.

Terapija za produljenje života podrazumijeva stavljanje pacijenata na respirator ili oživljavanje.
Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu „Journal of the American Medical Association“, pokazalo je i da vjernici rjeđe potpisuju naputke za liječenje, kao što su oporuke ili želje za neoživljavanjem.

Jedan od autora istraživanja, dr. Holly Prigerson, komentirala je: „Nedavno istraživanje pokazalo je da su vjera i duhovnost najvažniji izvori utjehe i potpore pacijentima koji se suočavaju s uznapredovalom bolešću.“

„Naši rezultati pokazuju da pacijenti koji se okreću vjeri kako bi se nosili s problemima u kriznim vremenima, kao što je vrijeme u kojem se suočavate se smrti, imaju i veću vjerojatnost biti podvrgnuti agresivnijoj terapiji u zadnjim danima života,“ zaključila je dr. Prigerson na kraju.

Rak je trenutačno drugi uzrok smrti u Hrvatskoj, a od njega na godinu oboli oko 21 000 ljudi.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti