Voće i povrće protiv raka
Istraživanje provedeno na američkom Sveučilištu "UC Riverside" pokazalo je da apigenin, čest sastojak voća i povrća, može pomoći u ubijanju pojedinih stanica tako što izdvaja tumor supresor p53, protein koji je uključen u rast tumora.
Ubijanje tih stanica vrlo je važno za poboljšanje odgovora tumorskih stanica na kemoterapiju. "Tijekom liječenja glavni vam je cilj ubiti stanice raka", objasnio je Xin Cai, jedan od autora istraživanja.
"No da se zaustavi rast stanice i da se stanica ubije, p53 se treba premjestiti u jezgru stanice. Apigenin pomaže proteinu p53 da se premjesti u jezgru stanice", dodao je.
U članku objavljenom u časopisu "Proceedings of the National Acaemy of Sciences" istaknuta je velika važnost koju prehrana bogata voćem i povrćem ima u smanjivanju rizika za rak.
Mnoga ministarstva zdravstva diljem svijeta izdala su preporuku da se svaki dan pojede najmanje pet porcija voća i povrća.
Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.
-
AI Novi AI alat predviđa vašu biološku dob iz selfija
-
Ozempic Razočaravajuća stvarnost o tome što se događa s tijelom godinu dana nakon uzimanja Ozempica
-
čarape Nosite čarape dok spavate? Možda niste toliko ludi
-
Sajmovi hrane i zdravog življenja Sajmovi hrane i zdravog življenja - vaš put do duhovne ravnoteže
-
čimpanze Divlje čimpanze snimljene kako koriste „prvu pomoć iz šume“
-
bolesti srca Muškarci su skloniji umiranju od "sindroma slomljenog srca" u usporedbi sa ženama
-
Recept dana
Zapečeni grah od jučerašnjeg variva
30 min12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345
