Plin iz crijeva snižava tlak

Plin iz crijeva snižava tlak

Plin iz crijeva snižava tlak
  • Objavljeno: Srijeda, 29.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Istraživači sa američkog Sveučilišta "University of Maryland" otkrili su da sumporovodik ima ulogu u regulaciji krvnog tlaka, što bi moglo dovesti do novih načina liječenja toga stanja.

"Sada kada znamo ulogu sumporovodika u regulaciji krvnog tlaka, mogli bismo stvoriti lijekove koji mu u potpunosti nalikuju kao alternativu trenutnim metodama liječenja hipertenzije", potvrdio je dr. Solomon Snyder, neuroznanstvenik iz poznate američke bolnice "John Hopkins", i jedan od autora istraživanja.

Dr. Snyder i njegov tim otkrili su da plin proizvode enzimi u krvnim žilama, i njegov učinak sastoji se od toga da opušta krvne žile, te posljedično vodi smanjenju krvnog tlaka.

Pored hidrogen sulfida, već je dugo poznato djelovanje dušikova oksida na krvni tlak, a dr. Rui Wang sa sveučilišta "Lakehead University" u američkoj saveznoj državi Ontariu, vjeruje da je ključna prisutnost obaju plinova.

"Priroda ima puno složenih mehanizama kako bi bolje i preciznije kontrolirala tjelesne funkcije, u ovom slučaju krvni tlak", potvrdio je. Sumporovodik je zapaljivi plin, čiji miris podsjeća na miris pokvarenih jaja.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti