Dijeta koja štiti od raka
Unošenjem malih količina masti u organizam, smanjiti ćete mogućnost oboljenja od raka dojke, prostate ili debelog crijev, a najvažnije je ne izgladnjivati se nego mudro kombinirati namirnice.
Poznato je da se smanjenim unosom hrane u organizam, smanjuje i rast pojedinih tumora iako razlog takve, u ovom slučaju pozitivne pojave nije bio poznat. Međutim rezultati najnovijih istraživanja pokazali su koja je uloga enzima fosfoinozitol 3-kinaze u takvom procesu. Znanstvenici s Tehnološkog instituta američke države Massachuesetts Nada Kalaany i David Sabatini istraživali su ovu pojavu i svoje su rezultate objavili u časopisu Nature.
Došli su do saznanja da se unosom enzima fosfoinozitol 3-kinaze, tumori primjerice debelog crijeva i dojki smanjuju. Naime, pravilnim unosom namirnica, spriječiti ćete i nastanak bilo kakvog oblika tumora, zato pazite što jedete i kombinirajte namirnice. Dijeta ne mora doslovno značiti izgladnjivanje, već jednostavno prikladan odabir namirnica omogućuje stanicama i tkivima optimalne hranidbene sastojke i smanjuje rizik pojave nekih oblika tumora.
Niti jedna vrsta hrane ne sadrži sve sastojke koji su potrebni organizmu. Zato je svakodnevno potrebno u organizam unositi raznovrsne namirnice primjerice voće, povrće, kruh, meso bez masti, ribu, mahunarke, mliječne prerađevine... Jako je važno održavati težinu. Osobe koje se bore s pretilošću imaju veći rizik oboljeti od raka ili nekih drugih bolesti.
Svakako izbjegavati jako začinjenu i masnu hranu. Unošenjem malih količina masti u organizam, smanjiti ćete mogućnost oboljenja od raka dojke, prostate ili debelog crijeva. Potrebno je jesti hranu u kojoj ima dovoljno škroba i vlaknastih tvari a to su voće, povrće, krumpir, kruh... Izbjegavati slatko jer takve namirnice ne sadrže vitamine i minerale.
Alkohol je također dobro smanjiti na minimum jer velike količine alkohola uzrokuju rak usta, grla, jednjaka i jetre. Nije se potrebno posve odreći hrane koju volimo da bismo se zaštitili od raka. Dovoljno je češće odabirati hranu koja smanjuje rizik nastanka raka, a rjeđe onu koja ga povećava. Naravno da te promjene nije dobro provesti od jedanput jer to nikako nije dobro za organizam.
Svaki put kad idete u nabavu namirnica, kupite jedan novi proizvod i tako ćete postepeno organizam privikavati na promjene. Za početak, uzmite mlijeko s manje masnoće i zamjenite bijeli kruh s crnim. Postoji niz čimbenika koji uzrokuju rak. No jedan od njih svakako je prehrana.
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345