Depresija i prijevremeni porod

Depresija i prijevremeni porod

Depresija i prijevremeni porod
  • Objavljeno: Četvrtak, 30.10.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

U istraživanju koje je proveo Odjel za istraživanja američke zdravstvene organizacije "Kaiser Permanente" procijenjena je 791 trudnica iz San Francisca u dvogodišnjem razdoblju tijekom devedesetih.

Otkriveno je da je 41% žena prijavilo značajne ili teške simptome depresije, a one koje su prijavile značajne simptome depresije imale su 60% veću vjerojatnost da rode prije 37 tjedna trudnoće.

Žene koje su imale teške simptome depresije imale su još i veći rizik za prerani porod. "To istraživanje pridonosi postojećim dokazima da depresija za vrijeme rane trudnoće može utjecati na neuroendokrine putove i posljedično funkciju posteljice", komentirao je dr. De-Kun Li, epidemiolog koji se bavi reproduktivnom i perinatalnom epidemiologijom u spomenutoj organizaciji.

"Posteljica i neuroendkorine funkcije imaju važnu ulogu u održavanju zdravlja tijekom trudnoće i određivanju vremena poroda", zaključio je na kraju. Procjenjuje se da se danas 5-10% djece rađa poslije trudnoće koja je trajala manje od 38 tjedana.

Za MojDoktor:
Lovro Lamot, dr.med.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti