Zadnji udarac za polio

Zadnji udarac za polio

Zadnji udarac za polio
  • Objavljeno: Četvrtak, 03.06.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Stručnjaci upozoravaju da imamo etičku obvezu uklanjanja polia sa lica zemlje.

Više od 55 godina nakon predstavljanja cjepiva za polio, ova dječja bolest koja može ostaviti trajne posljedica još uvijek postoji u Indiji, Pakistanu, Afganistanu i Nigeriji, a zbog velikog broja putnika i migranata mogla bi se pojaviti i drugdje u svijetu.

Neki stručnjaci smatraju da je trud oko potpune eradikacije bolesti nepotreban i da bi se trebalo u fokus staviti „učinkovitu kontrolu" bolesti.
No procjene pokazuju da će se u narednih dvadeset godina četiri milijuna djece zaraziti polijem ako ne iskorijenimo bolest.

U članku objavljenom u poznatom stručnom medicinskom časopisu Lancet, dr. Claudia Emerson i dr. Peter Singer sa Sveučilišta u Torontu, napisali su da nije etički prihvatljivo ne poduzimati više ništa kada imamo priliku i osigurana sredstva za iskorjenjivanje ove bolesti.

„Na zadnjem smo kilometru maratona; zasigurno se isplati prijeći i završnu liniju", zaključili su na kraju.

Iako u 90%
slučajeva virusna infekcija uzrokovana ovim virusom prolazi bez simptoma, u oko 1% slučajeva virus može ući u središnji živčani sustav gdje inficira i uništava motorne neurone, što uzrokuje slabljenje mišića i paralizu.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti