Zajednički život prije braka češće rezultira razvodom

Zajednički život prije braka češće rezultira razvodom

Zajednički život prije braka češće rezultira razvodom
  • Objavljeno: Četvrtak, 16.07.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

...to što se parovi koji žive zajedno odlučuju za brak zbog pogrešnih razloga.

'Mislimo da parovi koji se odluče za suživot ne razmišljajući o braku, na kraju se odluče vjenčati jednostavno zato što žive zajedno', tvrdi psihologija Galena Rhoades sa sveučilišta Denver. Osim toga u brak znaju ulaziti i zbog zajedničkih kredita i ostalih više praktičnih nego romantičnih razloga.

Rhoades i njezini kolege napravili su telefonsko istraživanje oženjenih muškaraca i žena u dobi između 18 i 34 godine koji su u braku bili 10 godina ili manje. Pitanja u istraživanju uključivala su zadovoljstvo vezom, odanost, razinu negativne komunikacije i seksualno zadovoljstvo.

Kako bi izračunali šanse da se par jednog dana razvede, sudionicima je bilo postavljeno pitanje 'Jeste li vi ili vaš partner ikad ozbiljno predložili razvod braka?' Oko 40 posto sudionika reklo je da nije živjelo zajedno prije braka, 43 posto živjelo je već zajedno prije zaruka, a 16 posto ih se odlučilo na to tek nakon što su se zaručili.

Kod parova koji su uselili s partnerom u stan prije zaruka primijećena je značajno manja kvaliteta brakova i veće šanse za potencijalni prekidom. Oko 19 posto parova koji su živjeli zajedno prije zaruka barem je jednom predložilo ideju razvoda, a to je isto palo na pamet 12 posto parova koji su započeli zajednički život nakon zaruka te 10 posto parova koji nisu živjeli zajedno prije vjenčanja.

I dok ovo istraživanje sugerira to da zajednički život vodi do lošijeg braka, razlozi zbog kojih se parovi uopće odlučuju na zajednički život mogu utjecati na kvalitetu veze.

U jednom drugom istraživanju koje je također provodila Rhoades, parovi koji su živjeli zajedno naveli su razloge koji su ih ponukali na tu odluku. Više od 60 posto parova priznalo je da im je glavni razlog za zajednički život bila želja da što više vremena provode zajedno, za 19 posto financije su bile glavni razlog, a 14 posto je željelo na taj način testirati vezu prije braka. Upravo je kod parova koji su svoju vezu podvrgli testu zajedničkog života primijećena već razina negativne komunikacije u vezi, a imali su i manje vjere u kvalitetu i stabilnost svoje veze.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti