Brak bez ljubavi: zašto su neki terapeuti za, a drugi protiv ostanka u 'tako-tako' braku

Brak bez ljubavi: zašto su neki terapeuti za, a drugi protiv ostanka u 'tako-tako' braku

Brak bez ljubavi: zašto su neki terapeuti za, a drugi protiv ostanka u 'tako-tako' braku
  • Objavljeno: Utorak, 23.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Seks i veze

O braku i bračnim temama se često piše, a sve su češće teme o ostanku u nesretnom odnosu. Čak se i poznati The New York Times odlučio baviti ovom temom pa je o tome objavio dvije priče koje su mnogi protumačili kao favoriziranje ostanka u nesretnim brakovima. Jedan članak je intervju sa savjetnikom za parove Terrenceom Realom, koji je govorio prihvaćanju „bračne mržnje“ kao nečeg normalnog. Drugi članak pod nazivom „Oženio sam se krivom osobom, drago mi je što jesam“ se odnosio na mišljenja američke kolumnistice i svećenice Tishe Harrison Warren u kojem opisuje 17 godina takvog odnosa. „Oboje smo bili neljubazni. Oboje smo vikali psovke i izjurili kroz vrata. Oboje smo osjećali da su nam potrebne stvari koje nam druga osoba jednostavno nije mogla dati“, kaže ona.

Terapeutkinja za parove Tracy K. Ross kao problem članka vidi to što autorica ne objašnjava zašto je zahvalna što je ostala u takvom braku, kao ni što je učinila da se suoči s osjećajem nesretnosti. U svom viđenju situacije, Ross prepoznaje da parovi mogu prolaziti kroz nesretne faze i smatra da, uz dovoljno rada i predanosti, mogu izaći iz njih. Članak nema dovoljno informacija o tome kako treba izgledati „rad na vezi“, već se samo šalje poruka da to trebate učiniti, rekla je za Huffpost.

Njezina kolegica iz Los Angelesa Saba Harouni Lurie smatra kako je hrabro slijediti sreću, a o tome kako Waren gleda na tako - tako odnose ima pomiješane osjećaje. Smatra da Warren gleda kritično prema onima koji bi se razveli. S druge strane, kad su muškarci u pitanju, nedavno istraživanje pokazuje kako takve situacije drugačije pogađaju muškarce. „Ako ste muškarac, vjerojatno biste se trebali vjenčati“, kaže bihevioralni znanstvenik Paul Dolan.

Inače, Waren nije usamljena u svojim razmišljanjima jer stopa razvoda, prema istraživanju profesora Philipa Cohena sa Sveučilišta Maryland, nikad nije bila niža. Cohen je proučavajući razvode u SAD- u zaključio da su smanjeni za 18% od 2008. do 2016. godine.

Spisateljica Anne Helen Petersen je kroz razgovor s mnogim ženama koje su nesretne u braku došla do zaključka kako će radije ostati u nesretnom braku nego „propasti“ i razvesti se, a također je financijski lakše živjeti s dva dohotka. No Peterson kaže kako je u svojoj terapijskoj praksi vidjela da pametne, uspješne žene ostaju u neispunjenim odnosima i unatoč tome što financijski ne ovise o muškarcima. Također, Lurie smatra da koncept braka kakav nam je poznat potiče da ostajemo u nesretnim vezama. Uz to, parovi s dugom poviješću smatraju da se ne bi trebalo samo tako povući iz odnosa.

Ponekad se brak ne može popraviti

Teško je vratiti povjerenje koje je izgubljeno nevjerom i zanemarivanjem, rekao je kalifornijski psiholog Ryan Howes. Kako bi se vratilo, potrebno je iskreno se ispričati i poduzeti korake da se to više nikad ne ponovi, kaže Howes te objašnjava kako niti to ne jamči ponovno stjecanje povjerenja. Razlog za razvod može biti i neusklađenost želja, a sve više brakova završi jer jedan partner zaključi da se više ne želi baviti odnosom. Kada se to dogodi, nakon rečenice „Ne želim biti u braku“, Howes kaže kako više nema argumenata za popravak.

Američka bračna savjetnica i terapeutkinja Sarah Northey smatra kako do popravka braka ne može doći ako jedna ili obje osobe ne čine ništa da se on popravi. Naime, bračna terapija djeluje samo ako su oba partnera otvorena za promjene u ponašanju. Northey navodi kako postoje parovi koji terapiju koriste kao mjesto za slušanje i rast, ali i oni koji su zaokupljeni razgovorom o tome što je druga osoba učinila pogrešno. Također, smatra kako je ovo pitanje duboko osobna odluka.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije