Zašto je za vaše zdravlje važno da budete ljubazni?

Zašto je za vaše zdravlje važno da budete ljubazni?

Zašto je za vaše zdravlje važno da budete ljubazni?
  • Objavljeno: Subota, 20.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Biti ljubazan prema drugima nije dobro samo za vašu karmu, već i za vaše zdravlje i vitalnost. Istraživanja su pokazala da određeni trenuci (smijanje, izražavanje zabrinutosti i pomaganje) poboljšavaju emocionalno zdravlje, potiču rad imunološkog sustava i smanjuju rizik od nastanka depresije i anksioznosti.

Trenuci ispunjeni pozitivnim emocijama funkcioniraju kao hrana za psihu. Našoj psihi je potreban izvor energije, jednako kao i tijelu. Za tijelo je to hrana, a za psihu pozitivne emocije.

Iako su uistinu rijetke one osobe koje se prema drugima namjerno ponašaju bezobzirno, većina ljudi to radi svakodnevno. Užurbani tempo života dodatno doprinosi tome da budemo bezobzirni prema drugima, da se sa svima natječemo i živimo s potrebom da budemo bolji od svih.

U jednom istraživanju su američki znanstvenici ustanovili da osobe, koje su ljubazne prema drugima, imaju manji rizik od nastanka bolesti probavnog i kardiovaskularnog sustava. Kada smo dobri prema drugima, postajemo smireniji i sretniji.

Stres nas potiče da reagiramo na neljubazan način, a nakon toga se obično osjećamo loše i razina stresa se nastavlja povećavati. Tada se nađemo u vrtlogu negativnih i anksioznih misli iz kojeg teško izlazimo. Utjehu počinjemo tražiti tamo gdje ju možemo dobiti (prejedanje, konzumiranje alkohola, zloupotreba droga ili pušenje).

Srećom, ovakve reakcije možemo kontrolirati i regulirati na način da razvijemo novi mentalni sklop. Mozak je savršeno sposoban za to da svoje reakcije učini automatskima. Kada ste svjesni toga da želite biti ljubazni i počnete se u skladu s time ponašati, počinjete stvarati drugačije automatske reakcije.

Kada vas počnu okupirati iritirajuće misli, preusmjerite ih. Nemojte pokušati biti ljubazni istog trenutka jer će vas to dodatno uzrujati. Umjesto toga se prvo opustite i reagirajte kasnije. Tada će vaša reakcija vrlo vjerojatno biti ljubaznija.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti