Mogu li depresija i stres skratiti životni vijek?

Mogu li depresija i stres skratiti životni vijek?

Mogu li depresija i stres skratiti životni vijek?
  • Objavljeno: Petak, 19.06.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Znanstvenici su u prethodnim istraživanjima otkrili da postoji hormon dugovječnosti - klotho, koji regulira proces starenja i važan je faktor u prevenciji kognitivnih poremećaja.

Znanstvenici iz Kalifornije su proveli istraživanje u kojemu su analizirali utjecaj depresije i kroničnog stresa na razinu hormona dugovječnosti kod 90 žena u dobi od 30 do 40 godina.

Rezultati, koji su objavljeni u časopisu Translational Psychiatry, pokazuju da depresija i kroničan stres smanjuju razinu hormona dugovječnosti.

"Rezultati našeg istraživanja pokazuju da je razina klotha, za kojeg je dokazano da je važan za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma, manja kod osoba koje pate od depresije i kroničnog stresa", izjavio je voditelj istraživanja prof. Aric Prather.

Ipak, znanstvenici ističu da je njihovo istraživanje opservacijsko, zbog čega ne mogu sa sigurnošću potvrditi da kroničan stres direktno utječe na razinu hormona dugovječnosti, ali su sigurni da povezanost postoji.

Prethodno istraživanje provedeno na laboratorijskim miševima je pokazalo da kroničan stres direktno smanjuje razinu klotha i povećava rizik od prijevremenog nastanka znakova starenja, kao što su otvrdnuće arterija, smanjenje koštanog i mišićnog tkiva.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Poboljšajte zdravlje štitnjače

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti