Ove namirnice će ublažiti proljetne alergije!

Ove namirnice će ublažiti proljetne alergije!

Ove namirnice će ublažiti proljetne alergije!
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 11.04.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Alergije

Zbog klimatskih promjena su sezone alergija iz godine u godinu sve gore. Visoka razina ugljičnog dioksida u atmosferi je stvorila veći broj štetnih čestica u zraku koje izazivaju neugodne reakcije čak i kod osoba koje nikada prije nisu imale problema s alergijama.

Provjerite kako prirodno ublažiti proljetne alergije!

Brokula

Brokula je odličan izvor vitamina C koji ublažava simptome alergija. Istraživanja su pokazala da 500 miligrama vitamina C dnevno može pomoći u ublažavanju simptoma alergije, a u 1 šalici brokule pronalazimo čak 80 miligrama vitamina C.

Prokulice

Nedavno istraživanje je pokazalo da prokulice mogu ublažiti upalu u tijelu i regulirati rad imunološkog sustava. Jedno istraživanje je pokazalo da je najbolje zajedno konzumirati prokulice i brokulu. Redovita konzumacija prokulica se naročito preporuča osobama koje boluju od astme.

Ublažite alergije pomoću kurkume!

Crno vino

Crno vino ima visoku razinu resveratrola, spoja koji ublažava kroničnu upalu, regulira rad imunološkog sustava i smanjuje rizik od nastanka alergijskih reakcija. Osim što ublažava simptome alergija, crno vino smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, prehlade i gripe.

Čokolada

Brojna istraživanja su pokazala da umjerena konzumacija čokolade ima pozitivan utjecaj na rad cjelokupnog organizma. Nedavno istraživanje je pokazalo da čokolada može ublažiti simptome alergija. No, čokoladu konzumirajte u umjerenoj količini i neka ona sadrži najmanje 70% kakaa.

Provjerite koje još namirnice ublažavaju simptome alergija!

Citrusno voće

Da biste unijeli 500 miligrama vitamina C, povećajte unos citrusnog voća (naranče, grejp, limun i limeta). Velika naranča sadrži oko 100 miligrama vitamina C, a 1/2 grejpa sadrži čak 60 miligrama vitamina C.

Kelj

Kelj je jedna od najzdravijih namirnica. Pripada porodici kupusnjača i odličan je izvor fitokemikalija, spojeva koji reguliraju rad imunološkog sustava i ublažavaju simptome alergija.

Luk i češnjak

Ove namirnice su odličan izvor kvercetina, spoja koji ima antihistaminsko djelovanje. Osim u luku i češnjaku, kvercetin možemo pronaći i u jabukama. Kod jabuka je problem što sadrže i visok udio pesticida.

Isprobajte sirup od luka i meda za ublažavanje kašlja!

Peršin

Peršin ima antihistaminsko i diuretsko djelovanje, a vrlo ga je lako uvrstiti u svakodnevnu prehranu. Odlično se slaže s većinom namirnica i može se koristiti u pripremi različitih vrsta jela.

Ananas

Ananas je odličan izvor bromelaina, enzima koji ima protuupalno djelovanje i ublažava simptome alergija. Dosadašnja istraživanja su pokazala da bromelain može ublažiti upaljeno i nadraženo grlo, i simptome astme.

Isprobajte smoothie od banane i ananasa!

Kopriva

Kopriva ima moćno protuupalno i antihistaminsko djelovanje. Koprivu možete uzimati na različite načine, a preporuča se da ju uzimate u obliku čaja ili suplemenata. Ako bolujete od nekih bolesti ili uzimate neke lijekove, prije početka uzimanja koprive se svakako posavjetujte s liječnikom jer može doći u interakciju s određenim lijekovima.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije