Žene spašavaju muževe od raka

Žene spašavaju muževe od raka

Žene spašavaju muževe od raka
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Oženjeni muškarci imaju za trećinu manju vjerojatnost da će umrijeti od bolesti jednom kada ju dijagnosticiraju, za razliku od onih koji nikada nisu bili u braku.

Žene također imaju korist od toga ako su u braku, naravno u smislu preživljavanja od raka, no zanimljivo je kako je ta vjerojatnost izražena u manjoj mjeri.

Nalazi potvrđuju druga istraživanja koja su pokazala kako brak povećava mužev životni vijek više od ženinog.

U ovom istraživanju, Håkon Kravdal sa Sveučilišta u Oslu i dr. Astri Syse iz Norveškog registra za rak, pregledali su između 1970. i 2007. godine više od 440.000 odraslih osoba s dijagnosticiranim tumorom, od kojih je oko polovica umrla od raka.

Saznajte jesu li oni u braku sretniji!

Istraživači su otkrili kako su muškarci koji se nikada nisu ženili, imali i do 35 posto veću vjerojatnost da su umrli od te bolesti, za razliku od onih koji su se vjenčali. Za žene je ta maksimalna razlika iznosila 23 posto.

"Moguće je da će muškarci u braku, pošto je supružnica uz njih, biti skloniji posjetiti liječnika kod pojave čudnih simptoma te tako eventualno otkriti tumor u ranijoj fazi," Telegraph prenosi izjavu istraživača.

Nevjenčani muškarci i žene bi mogli općenito imati lošije zdravlje, nagađaju istraživači pošto "imati bračnog partnera očito doprinosi zdravijem stilu života". Stoga će imati i manje šanse da će preživjeti rak kada im se jednom dijagnosticira.

Zanimljivo je da su autori otkrili da je razlika u preživljavanju između ljudi koji su bili u braku i oni koji nikada nisu bili u braku, daleko porasla od 1970-e do danas.

Oni pretpostavljaju da je glavni razlog te razlike zato jer je društvo općenito postalo manje povezano, tako ostavljajući one bez bračnog partnera ranjivijima.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti