Čokolada čuva i od moždanog udara

Čokolada čuva i od moždanog udara

Čokolada čuva i od moždanog udara
  • Objavljeno: Subota, 15.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene koje se počaste čokoladom svaki tjedan, mogu smanjiti rizik od moždanog udara za 20 posto.

Nalazi se temelje na istraživanju na više od 33.000 Šveđanki koje su jele najviše čokolade, ali su zato i imale najniže šanse za moždani udar.

Žene koje su jele 66 grama čokolade tjedno, imale su 20 posto manje izglede da će doživjeti moždani udar, dok one koje su konzumirale osam ili manje grama tjedno, imale su najviši rizik.

Nalazi učvršćuju prethodna istraživanja koja ističu prednosti jedenja čokolade i kakaa, prenosi Top News.

Ranije ove godine, stručnjaci sa Sveučilišta Cambridge otkrili su kako redovito konzumiranje čokolade može smanjiti rizik od srčanih bolesti za trećinu, dok je posebno istraživanje pokazalo kako bi čokolada mogla biti dobra za zdravlje jednako kao tjelovježba.

Znanstvenici iz Instituta Karolinska u Stockholmu napravili su istraživanje na 33.372 žene o njihovim prehrambenim navikama, a kroz narednih deset godina, njih oko 1.600 je doživjelo moždani udar.

Jedna od istraživačica Susanna Larsson, nam objašnjava: "Nakon što smo tijekom 10 godina pratili 33.000 žena, otkrili smo kako one koje su jele najviše čokolade imaju znatno niži rizik, točnije 20 posto niži, da će doživjeti moždani udar."

Od čokolade se očekivalo da će pomoći u zaštiti protiv moždanog udara zato jer snižava krvni tlak, čime se smanjuje ključni faktor rizika.

Nažalost, žene koje su sudjelovale u istraživanju nisu bili pitane da li su jele tamnu ili običnu čokoladu, to jest razlika koja bi pomogla uspostaviti čvršću vezu između kakaa (zaštitne tvari u čokoladi) i rizika od moždanog udara.

Istraživači će uskoro provesti slično istraživanje na muškaracima, a očekuje se da će otkriti slične rezultate.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti