Žene zbog socijalnih razlika i dalje podložnije bolestima

Žene zbog socijalnih razlika i dalje podložnije bolestima

Žene zbog socijalnih razlika i dalje podložnije bolestima
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.11.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene su još uvijek podložnije bolestima od muškaraca zbog socijalnih razlika koje, unatoč tomu što smo u 21. stoljeću, i dalje postoje, upozorila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u izvješću pod nazivom "Žene i zdravlje".

'Vrijeme je da djevojke i žene dobiju zdravstvenu skrb kakvu zaslužuju i kakva im je uistinu potrebna te na taj način imaju koristi od temeljnog ljudskog prava u svakome trenutku, dakle da imaju pravo na zdravlje', objasnila je direktorica WHO-a, dr. Margaret Chan.

Unatoč tomu što im je većinom zajamčena zdravstvena skrb, ona najčešće nije primjerena njihovim specifičnim problemima, stoji u priopćenju. Osobitu zabrinutost WHO izražava zbog situacije žena u trećoj životnoj dobi, koje su sve brojnije, s obzirom na produljeni životni vijek populacije.

'Društvo se mora već sada pripremiti za zdravstvene probleme i troškove koje će u budućnosti morati izdvajati za žene u trećoj životnoj dobi, koje, imaju neprimjereniju zdravstvenu skrb, no, kako statistika pokazuje, u prosjeku žive dulje od muškaraca', upozorava Chan. WHO poziva vlade da osiguraju financijska sredstva za 'zdravstvenu skrb namijenjenu ženama treće životne dobi', osobito u zemljama u razvoju. Izrada plana financiranja zdravstvenih usluga i angažman u reformi mirovina i poreza samo su neki od prijedloga WHO-a.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti