Zgodan partner nas čini privlačnijima

Zgodan partner nas čini privlačnijima

Zgodan partner nas čini privlačnijima
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 01.03.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Želite li biti privlačnije, zaboravite na trendi krpice, skupe štikle i bijesne automobile i nađite zgodnog muškarca. Može i prijatelja, uostalom - tko će znati? Naime, privlačan partner bit će dovoljan razlog da u očima drugih i sami postanete poželjniji, barem je tako pokazalo novo istraživanje.

Kako bi došli od tog saznanja, znanstvenici su pred 30 volontera i jednako toliko volonterki stavili fotografije 36 žena i 36 muškaraca čiju je privlačnost trebalo ocijeniti. Zatim su im pokazali fotografije 144 muškarca i žene koji su prikazani u paru, s tim da su trebali procijeniti koliko im se poželjnom čini dugoročna veza s pripadnikom suprotnog spola na toj fotografiji. Pokazalo se da je i muškarcima i ženama osoba na fotografija bila privlačnija ukoliko se nalazila u društvu atraktivne osobe.

'Iako su trebali ocijeniti potencijalnog partnera na svakoj fotografiji, ispitanici su ipak određeno vrijeme proveli gledajući i partnera te osobe', rekla je Jessica Yorzinski, evolucijski biolog sa Sveučilišta u Kaliforniji.

I dok su muškarci bili više zainteresirani za atraktivne žene bez obzira na to kako izgledali njihovi partneri, ženama su zgodni muškarci bili manje zanimljivi ako su bili u društvu manje privlačne žene. Tome je razlog vjerojatno to što su žene, za razliku od muškaraca, puno izbirljivije kad se o potencijalnim partnerima radi. 'Muškarci možda samo pokazuju veće zanimanje za sve potencijale partnerice i puno manje su izbirljivi', vjeruje Yorzinski.

Znanstvenici naglašavaju da su se u ovom istraživanju usredotočili isključivo na privlačnost partera te da bi se buduća istraživanja mogla baviti i drugim aspektima koji utječu na požudu, uključujući osobnost.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti