Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Znanstvenici su otkrili novi virus

Znanstvenici su otkrili novi virus

Znanstvenici su otkrili novi virus
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.09.2015.
  • Broj pregleda: 47
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća se veliki broj ljudi diljem svijeta nakon transfuzije krvi zarazio hepatitisom C i HIV – om. Tada je znanost bila daleko manje napredna pa su ovakve greške bile moguće. Danas znanstvenici neprestano rade na otkrivanju novih virusa kako se ovakve greške ne bi ponavljale.

Znanstvenici su u novom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu mBio, pronašli do sada nepoznatu vrstu virusa – hepegivirus 1 (HHpgV-1).

Ovaj virus je pronađen kod malog broja ljudi, a većina njih ga se uspješno riješila i on nije uzrokovao teške komplikacije niti zdravstvene poteškoće. Do ovog otkrića su došli znanstvenici iz Kolumbije kada su nakon transfuzije analizirali uzorke krvi kod 44 osobe. Virus je bio prenesen na 2 sudionika, iz čega su znanstvenici zaključili da se može prenijeti transfuzijom krvi.

Daljnjom analizom su ustanovili da hepegivirus 1 pripada istoj porodici virusa kao i hepatitis C. Zaraženim sudionicima su uzorke krvi iznova analizirali godinu dana poslije, a rezultati su pokazali da virus nije bio prisutan kod niti jednog sudionika, a u međuvremenu nisu bili prisutni niti znakovi infekcije i bolesti.

Znanstvenici svakako planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili na koji način se virus prenosi, a istovremeno ističu da nema razloga za paniku ili strah jer ovo istraživanje nije pokazalo da hepegivirus 1 ugrožava zdravlje.

Saznajte što su infekcije i kako ih spriječiti!

Komentari

Najčitanije zanimljivosti