Znanstvenici su otkrili novi virus

Znanstvenici su otkrili novi virus

Znanstvenici su otkrili novi virus
  • Objavljeno: Nedjelja, 27.09.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća se veliki broj ljudi diljem svijeta nakon transfuzije krvi zarazio hepatitisom C i HIV – om. Tada je znanost bila daleko manje napredna pa su ovakve greške bile moguće. Danas znanstvenici neprestano rade na otkrivanju novih virusa kako se ovakve greške ne bi ponavljale.

Znanstvenici su u novom istraživanju, čiji su rezultati objavljeni u časopisu mBio, pronašli do sada nepoznatu vrstu virusa – hepegivirus 1 (HHpgV-1).

Ovaj virus je pronađen kod malog broja ljudi, a većina njih ga se uspješno riješila i on nije uzrokovao teške komplikacije niti zdravstvene poteškoće. Do ovog otkrića su došli znanstvenici iz Kolumbije kada su nakon transfuzije analizirali uzorke krvi kod 44 osobe. Virus je bio prenesen na 2 sudionika, iz čega su znanstvenici zaključili da se može prenijeti transfuzijom krvi.

Daljnjom analizom su ustanovili da hepegivirus 1 pripada istoj porodici virusa kao i hepatitis C. Zaraženim sudionicima su uzorke krvi iznova analizirali godinu dana poslije, a rezultati su pokazali da virus nije bio prisutan kod niti jednog sudionika, a u međuvremenu nisu bili prisutni niti znakovi infekcije i bolesti.

Znanstvenici svakako planiraju nastaviti istraživanje kako bi ustanovili na koji način se virus prenosi, a istovremeno ističu da nema razloga za paniku ili strah jer ovo istraživanje nije pokazalo da hepegivirus 1 ugrožava zdravlje.

Saznajte što su infekcije i kako ih spriječiti!

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti