Ovisnost na lijekove protiv bolova

Ovisnost na lijekove protiv bolova

Ovisnost na lijekove protiv bolova
  • Objavljeno: Utorak, 15.12.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Lijekovi

U posljednje vrijeme se sve češće priča o ovisnosti na lijekove protiv bolova. Nedavna istraživanja su pokazala da veliki broj ljudi prekomjerno uzima lijekove protiv bolova. Sve to može uzrokovati nastanak niskog praga tolerancije na bol.

Ovisnost ili zavisnost?

Ovisnost i zavisnost su termini koji se ponekad koriste kao da imaju isto značenje, iako su potpuno drugačiji. Zavisnost o nekom lijeku je zapravo potreba tijela za tim lijekom i ono odgovara na lijek na fiziološki način. S druge strane, ovisnost na neki lijek označava psihološku potrebu za lijekom. Iako jedno može voditi drugome, to nije uvijek tako.

Kada postanete zavisni o nekom lijeku, tijelo može postati naviknuto na taj lijek. On će s vremenom postajati manje učinkovit, a vi možete postupno razvijati intoleranciju na taj lijek. Kada ste zavisni o nekom lijeku, nakon prestanka uzimanja možete početi osjećati simptome, kao što su hladan znoj, nemir, nesanica, proljev ili bolovi u mišićima i zglobovima.

Ovisnost na lijekove je drugačija. Neki ljudi, koji postanu ovisni na lijekove protiv bolova, ne mogu kontrolirati uzimanje tih lijekova. Više ne osjećaju olakšanje, ali uživaju u euforiji koja ih obuzme kada nepravilno uzimaju lijek.

Hoću li postati ovisan na lijekove protiv bolova?

Velika je vjerojatnost da nećete. Osobe koje pripadaju rizičnoj skupini su osobe koje već imaju povijest ovisnosti o alkoholu, lakim ili teškim drogama. Osobe koje imaju povijest psihijatrijskih problema također pripadaju rizičnoj skupini.

To ne znači da osobe koje pripadaju rizičnoj skupini nikada ne bi trebale uzeti lijek protiv bolova. Važno je da ih uzimaju prema preporuci liječnika i što je rjeđe moguće.

Pročitajte kako pobijediti bilo koju ovisnost.

Prevencija ovisnosti o lijekovima protiv bolova

Lijekovi protiv bolova mogu poboljšati kvalitetu života kod osoba koje pate od kroničnih bolova, ali samo ako se uzimaju umjereno i u skladu s preporukama liječnika. Lijekovi protiv bolova rijetko izazivaju ovisnost, ali vjerojatnost uvijek postoji, stoga je potrebno poduzeti neke mjere opreza.

Lijekove protiv bolova uzimajte isključivo prema preporuci liječnika

To znači da ih uzimate točno onako kako vam je liječnik rekao. Ako razmišljate o mijenjanju doze, svakako se prije toga posavjetujte s liječnikom.

Ako primijetite čudne reakcije, odmah se obratite liječniku

Ako ste primijetili da ista doza lijeka više nije učinkovita, nemojte odmah uzimati drugu dozu. Prvo se posavjetujte s liječnikom kako ne biste povećali rizik od predoziranja i nastanka problema s disanjem.

Pazite kakve kombinacije lijekova uzimate

Ako uzimate bilo koje druge lijekove, svakako o tome obavijestite svog liječnika. On će pronaći najbolje rješenje i odrediti lijek protiv bolova koji će najbolje odgovarati vašim potrebama.

Na preglede i savjetovanja s liječnikom idite redovito, čak i ako nema nikakvih problema s uzimanjem lijekova. Redoviti pregledi i savjetovanja mogu značajno smanjiti rizik od nastanka ovisnosti o lijekovima protiv bolova.

Najnovije

Najčitanije