Kako lijekovi utječu na kosti?

Kako lijekovi utječu na kosti?

Kako lijekovi utječu na kosti?
  • Objavljeno: Subota, 22.08.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Lijekovi

Ako patite od osteoporoze ili pripadate rizičnoj skupini, naravno da želite znati sve što treba za održavanje zdravlja kostiju. Osim što trebate slijediti savjete liječnika o prehrani i tjelovježbi, trebate znati da neki lijekovi, koje vam je vaš liječnik propisao, mogu ugroziti zdravlje kostiju.

Saznajte koja je hrana dobra za jačanje kostiju!

To ne znači da ih trebate prestati uzimati već da odvažete prednosti i nedostatke uzimanja nekog lijeka.

Kortikosteroidi i zdravlje kostiju

Kortikosteroidi su vrsta steroida koji pomažu u smanjenju upale. Liječnici ih propisuju za stanja kao što su reumatoidni artritis, astma i ulcerozni kolitis.

Neki primjeri kortikosteroida su prednizon i kortizon.

Ovi steroidi mogu ugroziti formiranje kostiju i povećati razgradnju kostiju, što može povećati rizik od nastanka prijeloma.

Antikancerogeni lijekovi i zdravlje kostiju

Ako ste patili od raka dojke i uzimate određene lijekove koji utječu na vaše kosti, liječnik bi trebao pratiti ​​gustoću kostiju i propisati lijek za održavanje koštane mase.

Žene, koje pate od raka dojke najčešće uzimaju inhibitore aromataze. Ovi lijekovi uključuju anastrozol, eksemestan i letrozol.

Ovi lijekovi smanjuju razinu estrogena. To je dobra vijest za borbu protiv raka, ali može biti loša za vaše kosti jer estrogen smanjuje razgradnju kostiju.

Muškarci koji su liječeni od karcinoma prostate ponekad uzimaju lijekove kao što su bikalutamid, flutamid i nilutamid.

Ovi lijekovi blokiraju djelovanje hormona testosterona. Međutim, ti lijekovi mogu smanjiti gustoću kostiju i povećati rizik od nastanka prijeloma.

Antidepresivi i zdravlje kostiju

Neki lijekovi za ublažavanje simptoma depresije mogu utjecati na zdravlje kostiju. Primjeri takvih lijekova su citalopram, fluoksetin, paroksetin i sertralin.

Kod uzimanja antidepresiva je jako važno da uzmete u obzir sve prednosti i nedostatke. S obzirom da se tjelesna potreba za određenim lijekom ili određenom dozom lijeka mijenja, svakako se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije