Mogu li nas lijekovi udebljati?

Mogu li nas lijekovi udebljati?

Mogu li nas lijekovi udebljati?
  • Objavljeno: Srijeda, 09.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Lijekovi

Jeste li u posljednje vrijeme nakupili višak kilograma, bez obzira na to što niste mijenjali prehrambene navike i navike vježbanja? Otkrijte koji lijekovi mogu uzrokovati debljanje jer su možda oni razlog neobjašnjivog nakupljanja kilograma.

Trebate znati da, iako se neki ljudi udebljaju, uzimanje ovih lijekova neće kod svake osobe uzrokovati debljanje. Ako ste primijetili nakupljanje kilograma nedugo nakon početka uzimanja novog lijeka, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Antidepresivi

Neki inhibitori monoaminooksidaze (MAOI), uključujući fenelzin, tranilcipromin, izokarboksazid mogu uzrokovati debljanje.

Tercijarni triciklički antidepresivi, uključujući amitriptilin, imipramin i doksepin mogu uzrokovati pojačano debljanje. Sekundarni triciklički antidepresivi dezipramin i nortriptilin mogu uzrokovati blago debljanje.

Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina, kao što su paroksetin, citalopram i fluoksetin, rjeđe uzrokuju debljanje.

Tetraciklički antidepresiv mirtazapin također može uzrokovati debljanje.

Antipsihotici

Veliki broj antipsihotika, uključujući klorpromazin, klozapin, flufenazin, haloperidol, olanzapin, risperidon, sertindol, tioridazin, mesoridazin i u rjeđim slučajevima kvetiapin.

Saznajte kako lijekovi mogu utjecati na kosti!

Stabilizatori raspoloženja

Lijekovi kao što su karbamazepin, valproična kiselina, gabapentin i vigabatrin.

Lijekovi protiv migrene

Neki lijekovi, prethodno navedeni, se također koriste u liječenju migrena i mogu uzrokovati debljanje. To su najčešće gabapentin, valproična kiselina, triciklički antidepresivi i selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina.

Beta blokatori

Beta blokatori, uključujući propranolol, metoprolol i atenolol, se koriste za liječenje različitih srčanih smetnji i potiču zadržavanje vode u tijelu, zbog čega uzrokuju debljanje.

Blokatori kalcijevih kanala

Verapamil i flunarizin mogu uzrokovati debljanje. Svatko tko se počne debljati nakon početka uzimanja blokatora kalcijevih kanala, svakako treba posjetiti liječnika.

Lijekovi za dijabetes

Tolazamid, glipizid, repaglinid, nateglinid, roziglitazon i pioglitazon mogu uzrokovati debljanje.

Hormoni

Veliki broj istraživanja je dokazao da kontracepcijske pilule ne uzrokuju debljanje, ali mogu uzrokovati zadržavanje vode u tijelu.

Međutim, medroksiprogesteron acetata ili kontracepcijski implantat s etonogestrelom može uzrokovati debljanje.

Megastrol acetat, hormon koji se koristi za stimulaciju apetita kod osoba oboljelih od raka ili drugih bolesti, također može uzrokovati debljanje.

Kortikosteroidi, kao što je prednizon, mogu uzrokovati debljanje, naročito ako se uzimaju duže vrijeme.

Lijekovi za snižavanje kolesterola

Klofibrat, koji se rijetko koristi, može uzrokovati debljanje.

Antihistamini

Dugoročno uzimanje antihistamina, kao što su loratadin, ciproheptadin, feksofenadin i cetirizin, može uzrokovati debljanje.

Antiretrovirusni lijekovi

Inhibitori proteaze, uključujući stavudin, zalcitabin, didanozin, lopinavir, indinavir, nelfinavir i ritonavir se najčešće koriste za liječenje HIV – a i mogu uzrokovati debljanje.

Antikancerogeni lijekovi

Ciklofosfamid, metotreksat, 5 – fluorouracil, inhibitori aromataze i tamoksifen mogu uzrokovati debljanje.

Najnovije

Najčitanije