Mame mamama: Nataša Janjić Medančić o odgoju djece s malom dobnom razlikom

Mame mamama: Nataša Janjić Medančić o odgoju djece s malom dobnom razlikom

Mame mamama: Nataša Janjić Medančić o odgoju djece s malom dobnom razlikom
  • Objavljeno: Petak, 29.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Privatni album

Kategorija: Majka i dijete

Naša poznata kazališna, televizijska i filmska glumica Nataša Janjić Medančić ostvarila je značajne uloge u svojoj profesionalnoj karijeri, ali posljednje četiri godine uživa u zasigurno najljepšoj i najzahtjevnijoj ulozi u svom životu - majčinstvu. Njezin sin Toni ima tri i pol godine, a kći Kaja dvije pa nam je Nataša otkrila kako je odgajati djecu s malom dobnom razlikom.

"Kao i svaka majka sanjala sam kako ta mala razlika nosi veću harmoniju među mališanima, ali pokazalo se da trenutno imam posla s Tomom i Jerryjem. Ne smijem ih ni minute ostaviti same, uvijek netko udari ili ugrize ovog drugog, interesi su uvijek za istu igračku i plač je lančanog i gotovo trajnog karaktera. Primjećujem doduše da minute mira kad se slučajno okupiraju u nekoj zajedničkoj igri znaju sve više potrajati i nekako se nadam da će one ipak s vremenom prevladati. Imaju iste interese, sve više mogu komunicirati i apsolutno ne mogu jedno bez drugog, samo se to još ne manifestira mirom i blagostanjem nego blagim kaosom i vječnom borbom za našu pažnju i naklonost", kaže 40-godišnja glumica.

Toni i Kaja su karakterno potpuno suprotni

Iako je Toni fizički sličniji mami, kaže da je Kaja upravo identična njezinom suprugu, no karakterno su miješani.

"Toni je bio mirno, uredno i poslušno dijete, verbalno nevjerojatno napredno, a Kaja nam je pomrsila svu filozofiju da je to bilo zbog našeg odgoja, njezin karakter je borben i od prvog dana se znala nametnuti i sve navući na ono kako ona hoće. Još uvijek tepa, ali je motorički zastrašujuća. Zapravo su potpuno suprotni", kaže Nataša. Pitali smo je postoje li razlike između odgoja dječaka i djevojčica, ali glumica objašnjava da postoji samo razlika u odgoju različitih karakterima te odgoju prvog i drugog djeteta.

"S prvim neminovno u miru prolaziš prve korake, posvećen si na drugačiji način, dok s drugim već znaš kako skratiti i ubrzati procedure, dok ti s druge strane ne ostaje više onoliko vremena za oboje koliko si imao samo s jednim djetetom. Naravno da se trudimo jednako ih odgajati, ali karakteri nameću svoje i tu je najispravnije pratiti i osluškivati individualne potrebe", ističe no postoji nešto što nije očekivala.

"Ono što me iznenadilo je da našeg sina zaista nisi mogao zaigrati lutkicom, njemu su strojevi, motori i kotači bili opsesija od prvih spoznajnih dana, dok curice imaju to nešto s lutkama i potrebu da hrane, njeguju i imitiraju mame u svakodnevnim kućanskim radnjama. Po tome vidim da nije samo društvo nametnulo ženama strukture poslova, nego je zaista nešto i biološki uvjetovano. Iako je moj sin nježniji i poslušniji, rekla bih da je ona ipak osjećajnija i kod nje sam vrlo rano uočila empatiju", priznaje mama.

Druga trudnoća u vrijeme pandemije i potresa

Budući da je vrlo mala dobna razlika između njih, zanimalo nas je kako je bilo odgajati malo dijete tijekom trudnoće, jer njezin sinčić je tad praktički bio još beba.

"Među njima je 17 mjeseci razlike. On je sa šest mjeseci bio takav da smo mislili da je posao oko bebe završen. Spavao je cijelu noć, rado prihvaćao hranu, svaka rutina mu je godila i divno je surađivao. Gotovo da nije ni plakao. Naravno nisam računala da će trbuh rasti, a da će on baš kretati u ono što zahtijeva ozbiljan fizički rad oko djeteta, prve korake, padanja, nošenja...", priča Nataša te priznaje da nisu računali na još nešto što se događalo u to vrijeme, a to su pandemija i sve što je ograničilo normalan život, a nakon toga i potres.

Zbog toga priznaje da joj je prva trudnoća u svakom smislu bila predivna. "U divnim slobodnim vremenima, sa suprugom na porodu, u slavlju nakon njega i posjetama obitelji i prijatelja, šetnjama. S drugom je već od polovine postajalo sve teže uz malu bebu, naravno, a psihički me sve to oko nas toliko pogodilo da sam na kraju završila u bolnici s ozbiljnom komplikacijom čvora pupčane vrpce. Odvojenost od bebe i supruga u tim vremenima bila je nepodnošljiva, ali uvijek kažem da je Kaja na kraju spasila mene što je uranila mjesec dana", prisjeća se.

Druga trudnoća i psihički se razlikovala od prve, a Nataša priznaje: "Krivnja, od toga da sam morala napustiti Tonija, do toga da Kaji nisam mogla osigurati mirni boravak u svom tijelu i dolazak na bezbrižan svijet, dugo me pratila nakon toga, ali u jednom trenutku, taj čitav svijet koji je stao, vrijeme koje je usporilo, donijelo je i puno toga dobroga i, najvažnije, zahvalnost što se imamo živi i zdravi".

Sada znam da pomoć baka i djedova znači sve!

Nataša je iz Splita došla u Zagreb, a nedavno su i njezini roditelji preselili u Zagreb kako bi bili bliže unucima. Pitali smo je koliko joj znači blizina i pomoć obitelji.

"Ta pomoć, sada znam, znači sve! Nije neutemeljena ona izreka da treba čitavo selo da se podigne dijete. U velikim gradovima, uz ovakav životni tempo, to je postalo još potrebnije. Nužna je, ali nimalo laka odluka imati dadilju, pa koristimo svoje roditelje koliko god možemo i koliko su nam dostupni. Tu zaista imamo sreću da nam i njegovi i moji rado uskaču jer vole vrijeme sa svojim unucima, ali da mogu zamisliti idealnu sliku - svi bismo živjeli u istoj ulici. Onda bih možda imala i troje djece!"

Dječja prehrana često zadaje muke roditeljima, ali Nataša kaže da Toni nikad nije bio izbirljiv i kod njega je dugo uspijevala da su jeli samo zdravo i izbalansirano. Za Kaju kaže da je teško prihvaćala hranu u početku, a danas je jedan ozbiljni gurman.

"Imaju svoje faze. Imaju omiljene namirnice koje odjednom to prestanu biti, a ima i dana kad odbiju ručak, za koji onda ne inzistiram previše jer sam uočila da sve nadoknade predvečer i navečer. Ne mogu se požaliti osim što sam s prvim djetetom čokoladu i prerađene šećere uspjela sakrivati jako dugo, dok je drugo dijete uz starije imalo ranije tu “sreću” da okusi zabranjeno. To mi je ujedno najveći izazov u prehrani. Izbjeći te male nezdrave zalogaje, toliko dostupne kad ih jednom okuse, i ovisnost o njima", priča, ali dodaje da ne bi rekla da je stroga mama.

"Dapače. Vičem dosta, ali samo zato jer kao da me ne doživljavaju svaki put jer znaju da se mogu izvući kroz moje strpljenje. Tata im je puno konkretniji po tom pitanju uz puno manje truda, pa često i ja profitiram njegovim presudama i rješenjima. No, rekla bih da smo dobro izbalansirani i da imamo podijeljene sektore u kojima smo uvjerljiviji", kaže.

Treba proći barem godina da se odnos s partnerom vrati na ono što je bio prije djece

Roditeljstvo iz temelja mijenja život, a donosi promjene i u brak pa smo je pitali i kako se njezin odnos s partnerom promijenio nakon što su dobili djecu.

"Dinamika odnosa se stubokom mijenja, to je neminovno. I treba proći barem jedna, ali i više godina da se ona ponovno donekle vrati na ono što je nekad bila. Tu je jako važna zrelost partnera i svijest da je sve to prolazna faza i da je važno zajednički presložiti prioritete i prihvatiti ih kao novu priču koja je od najvišeg i zajedničkog interesa i suradnje", priznaje Nataša.

A upravo zdravi i sretni roditelji, kao pojedinci, ali i zajedno te iskrenost prije svega, prema njoj su recept za odgoj zdravog i sretnog djeteta.

"Nekako mi se čini da je naša generacija ipak napredovala, jer uz čitavu modernu pedagogiju koja je puno toga osvijestila i promijenila, sigurna sam i da ćemo svoje odgojne postupke jednoga dana moći iskomunicirati svojoj djeci i biti spremni priznati greške, za razliku od generacija prije nas. A to je, gotovo sam sigurna, put ka zdravijim odnosima prema sebi, ali i drugima. Ostalo je borba. S izazovima, zadacima, problemima, ali i puno improvizacije i učenja na sebi kao roditelju, uz njih", kaže glumica koja i inače na svojim profilima na društvenim mrežama piše otvoreno i o osjećajima s kojima se svaka mama može poistovjetiti. Pitali smo je ima li vremena za sebe i kako se bori sa svim obavezama i stresom, ali i kako se opušta.

Razvila sam štreberski odnos prema roditeljstvu

"Kad ja gledam društvene mreže, čini mi se da sam jedna od neuspješnijih majki, jer iz daljine djeluje kao da neke majke posjeduju tu lakoću i mudrost da ne zapostave sebe dok su istovremeno posvećene mame, a ja se recimo danima znam ne izvući iz pidžame, jer pogon kreće ranom zorom, a dežurstvo i straža traju do iduće zore i veliki dio vremena sam isključivo policajac, sudac i higijeničar, a tek povremeno kreativna i lagana mama. Vratila sam se poslu, djeca idu u vrtić, ali i dalje uz sve prehlade čini se da se od njih ne odvajam i da život koji se tiče samo mene uklapam u neke sitne nevidljive rupe koje se čine kao čitav svemir pa ih i drugi možda tako vide kad ih objavim na mrežama. Možda je svima tako?", pita se, ali i dodaje da ima želju njegovati se više, otputovati sa suprugom, naspavati se više od jedne noći mjesečno, ali kaže da joj ne uspijeva.

"Potpuno sam još njihova, a na putovanja se ne usudim dalja od dva sata leta ni duža od 3-4 dana. Mislim da sam razvila neki štreberski odnos prema roditeljstvu i neki strah da svaka minuta tuge za mnom može naštetiti mojoj djeci. Uglavnom, nisam još tamo da sam toliko važna sebi koliko njima. Mada je to zapravo povezano, no tu kondiciju tek moram steći. Čekam da svi prevalimo tri, a u međuvremenu sam samo lopov vlastitog vremena", priznaje.

A kod odgoja svoje djece, Nataša kaže da joj je najvažnije da što je moguće manje toga propusti, da reagira maksimalno staloženo, premda nerijetko ne uspijeva, da ne radi razliku među njima i da nijedno ne zakine u nečemu.

"Da se svaki dan milijun puta ljubimo i mazimo, čak i nakon svađe, da sve pokušamo objasniti iako ne razumiju, jer jednom hoće, a ostat će i namjera, i da uvijek budemo dobar primjer njima. I rutina, rutina, rutina", kaže te dodaje: "Ostalo me pitajte u drugim njihovim životnim fazama, vjerujem da svaka nosi svoje imperative".

A na pitanje što bi savjetovala novopečenim roditeljima, kaže da zaista ne zna koji bi to bio savjet koji možeš dati, a da ga osoba bez djece shvati na pravi način. "Samo ću reći svima koji su mislili da su umorni od života i posla, jer bila sam i ja, da zavole svoj umor, jer onaj pravi tek počinje. I ako osjećate i živite ljubav, ovaj nivo još niste igrali", zaključuje.

"Mame mamama", serijal intervjua s poznatim i manje poznatim mamama koji možete pratiti mjesečno na našem portalu, sponzorirala je STADA Hrvatska sa svojom linijom dječjih dodataka prehrani Marsovci. Marsovci su aktivni i na Instagramu i Facebooku, zapratite ih!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije