Mame mamama: Ida Prester o majčinstvu, prioritetima i odgajanju dječaka

Mame mamama: Ida Prester o majčinstvu, prioritetima i odgajanju dječaka

Mame mamama: Ida Prester o majčinstvu, prioritetima i odgajanju dječaka
  • Objavljeno: Srijeda, 12.01.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Privatni album

Kategorija: Majka i dijete

Često se kaže da je majčinstvo najljepša, ali i najzahtjevnija uloga u životu, bez obzira koliko godina i djece imate. Razumljivo je da se mnogim mamama čini da je početak najteži, kad je sve novo i nepoznato, posebno s prvim djetetom, ali svako dijete i svako razdoblje u njihovom životu donosi nove izazove. Na roditeljstvo vas nitko ne može pripremiti, i koliko god savjeta stručnjaka proučili, često su upravo druge mame one koje vas najviše razumiju.

Za poznatu mamu Idu Prester Peševski može se reći da je mama s iskustvom jer njezini sinovi Roko i Rio imaju osam i pet godina, ali kao i svaka mama, svakim danom uči o svojoj djeci, ali i o sebi.

Otkrila nam je odgovor na nezaobilazno pitanje svakoj mami o tome kako usklađuje svoje obaveze majke i supruge s poslom, ali i koji savjet bi dala mamama koje se pitaju je li lakše kako djeca odrastaju.

"Ne očekujte previše od sebe. Opipajte same svoje granice. Ne morate biti najbolja kuharica na svijetu, niti trebate sve obaveze preuzeti na sebe. Nemoguće je biti i najbrža i najljepša i najbolja. Ono što je meni prioritet je zadržavanje dobrog raspoloženja, što se više može. Ne volim bijes i paniku, mislim da ne treba pred djecom dramiti oko sitnica. Je li krevet namješten, jesu li igračke savršeno posložene, je li ručak na vrijeme na stolu... to su nebitne stvari. Puno je važnije da djeca odrastaju u radosti", rekla nam je 43-godišnja voditeljica i glazbenica koja je 2020. godine s obitelji iz Beograda preselila u Zagreb.

Ida Prester, Mame mamama

'Stalo nam je da Roko i Rio održavaju blisku vezu s oba svijeta, imaju dva doma i to je divno'

Kako je upravo 2020. bila godina koja je na neki način promijenila život gotovo cijelom svijetu, prvenstveno radi pandemije zbog koronavirusa, pitali smo Idu kako je preseljenje prošlo kod njezinih mališana.

"Oni su ionako non stop bili kod dide i bake u Zagrebu, gdje smo provodili sve praznike i to im je bio poznat ambijent. Osim toga, njih dvojica su jako povezani. Možeš ih ostaviti na kraju svijeta, čim su zajedno, njima je to dom", priznala je i ispričala kako dječaci održavaju kontakte s rodbinom, ali i svojim prijateljima.

"S nonom u Beogradu i malom sestričnom Deom se čuju i vide redovito video pozivima. A sve slobodne dane i praznike provodimo u Beogradu. Sad se priča okrenula; sva zimovanja i ljetovanja provodimo s Rokovom i Riovom ekipom iz beogradskog vrtića, to su četiri obitelji. Jako smo povezani i mi veliki i malci. Stalo nam je da održavaju blisku vezu s oba svijeta, imaju dva doma i to je divno“, rekla je.

Ida Prester, Mame mamama

Na pitanje kakvi su njezini sinovi po karakteru i jesu li sličniji njoj ili suprugu, Ida opisuje: "Roko je emotivac i borac za pravdu. Rio je fakin, mudra lisica. Ali je divno gledati koliko su nježni jedan prema drugome, baš odrastaju isprepleteni, jako su povezani, puno više od ostale braće koju znam. Na to nismo računali, na tu nježnost među njima. Mentalno su kombinacija i mene i muža, stalno prepoznajemo naslijeđene elemente."

'Slatkiši i fast food su nam svakodnevna borba'

Kao i većini mama, prehrana je jedan od izazova s kojima se suočava tijekom odrastanja svojih mališana. "Roko jede sve osim salate, ali s Riom imamo frku. Neće apsolutno ni jednu vrstu voća i povrća. Jagode, banane, maline... sve ono što djeca inače obožavaju - on pljuje! Imamo svoje fore kako ih zavaravamo; voćno-povrtne shakeove i faširance s tikvicom. Ali često ni to ne prolazi, lukavi su", objašnjava Ida kroz smijeh prehrambene navike svojih sinova, ali i dodaje da su slatkiši i tzv. fast food svakodnevna borba.

"Oni bi živjeli na čipsu i čokoladi da ih pustimo. Mogli bi tako zauvijek. Mislim da su svi roditelji u istoj situaciji. Malo popustimo, pa malo slatkiše koristimo kao mamac, pa kao nagradu. Tražimo balans iz dana u dan, nemamo stroga pravila", priznaje.

Ida Prester, Mame mamama

No Idini dječaci fizički su aktivna djeca i kaže nam da je baš sreća što se savršeno slažu i mogu stalno igrati sami. "Od sportova i jedan i drugi jako vole skijanje, Roko još i penjanje i ronjenje. Lopta ih uopće ne zanima. Ja ih na ništa ne silim, pokažem im, pa što im se svidi - svidi. Ni jedan ni drugi neće biti sportaši, vidi se odmah da su više na mamu. Ne vole natjecanje, samo igranje i uživanje. Puštam ih da idu svojim tempom", objašnjava Ida te se osvrće i na sebe, jer kao majka, supruga i žena s karijerom dobro zna što je to užurbani i stresni život koji je danas poznat svakoj mami.

'Ponekad mi se čini da je u meni problem što sam već izgorjela'

"Dobro funkcioniram u stresnim okolnostima, volim adrenalin. Obično ljudi mrze javne nastupe, pozornicu, mikrofon... Ja baš takve situacije volim, kad se moram fokusirati jer nema nazad. Baš volim svoj posao. Druga vrsta stresa je kad nakon toga dođem kući pa svake sekunde čujem vrisku 'Mama, mama, mama - uzeo mi je igračku, ne da mi legić, neću ovo jesti...'. Tad si samo ponavljam - nisu klinci krivi, to tako treba, u meni je problem što sam već izgorjela. Ponekad se uspijem iskulirati, koji put vičem. Voljela bih da uvijek uspijem riješiti situaciju bez ikakvog dizanja tona", priznaje Ida.

A na pitanje što želi da njezina djeca pamte iz svog djetinjstva, zaključuje: "Samo osmijeh i poticajnu atmosferu. Puno poljubaca i nježnosti, od toga djeca rastu."

"Mame mamama", serijal intervjua s poznatim i manje poznatim mamama koji možete pratiti mjesečno na našem portalu, sponzorirala je STADA Hrvatska sa svojom linijom dječjih dodataka prehrani Marsovci.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije