Mame mamama: Nastasja Chiara Petrić na blogu dijeli recepte i savjete za svakodnevne obroke

Mame mamama: Nastasja Chiara Petrić na blogu dijeli recepte i savjete za svakodnevne obroke

Mame mamama: Nastasja Chiara Petrić na blogu dijeli recepte i savjete za svakodnevne obroke
  • Objavljeno: Petak, 28.10.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Sanja Tušek

Kategorija: Majka i dijete

Nastasja Chiara Petrić mama je i chef te food bloggerica, a kaže da od kad zna za sebe voli kuhati i fino jesti. "S obzirom da nisam došla iz gurmanske obitelji, morala sam puno toga naučiti sama, ali oduvijek sam znala da je to nešto što me ispunjava. Tek sam na 3. godini fakulteta shvatila da se želim time zapravo i baviti u životu pa sam se prijavila na Masterchef i otad je krenula moja kuharska karijera, evo sad već traje 11 godina", priča Nastasja koja nam otkriva i kako je pokrenula blog Chiarin tanjurić.

Eksperimentira i s egzotičnim receptima, a važno joj je da je hrana kvalitetna, lokalna i sezonska

"Sve je krenulo od dohrane s prvom kćeri. S njenih tri mjeseca krenula sam istraživati o hrani za bebe i shvatila da je ona puno više od običnih kašica pa sam odlučila njoj kuhati hranu koja je kao naša samo malo prilagođenija začinima i oblikom. Na kraju se ta metoda pokazala idealnom i sad imam dvije kćeri koje super jedu. Tanjurić je mjesto gdje s drugim roditeljima dijelim recepte i preporuke za hranu kako bih im olakšala svakodnevne obroke", kaže mama dviju djevojčica.

Gaia i Reia imaju 7 i 4 godine pa smo je pitali jesu li joj hrana i priprema hrane važniji od kad je i sama postala mama. "U neku ruku je, ali s obzirom da sam i kuhar po struci uvijek mi je bilo bitno da je hrana koju jedem kvalitetna, lokalna i sezonska. I često eksperimentiram s egzotičnim receptima koji u našoj kući više nisu toliko egzotični koliko su često na jelovniku. Hrana će mi uvijek biti bitan dio života, i poslovno i radi iskrenog užitka“" objašnjava Nastasja.

Za svoje kćeri kaže, i to bez imalo ustručavanja, da zaista obje imaju posebne karaktere, svaka na svoj način. "Obje su pomalo divlje, i pozitivno i nerijetko naporno, znatiželjne, empatične, kreativne, vesele, sve ono što svu djecu svijeta čini boljima od nas odraslih. Starija je veći gurman od mlađe, ali obje vole činjenicu da su toliko okružene super hranom", kaže.

Nijedno dijete ne treba sve jesti i ima pravo odbiti ono što mu u tom trenu ne odgovara

Izbirljivost u hrani je nešto s čim se suočavaju mnogi roditelji, ali ova mama chefica i food blogerica kaže da njezine djevojčice nisu bile mali izbirljivci, pogotovo starija.

"Za mlađu sam ponekad pomislila da je malo više izbirljiva u odnosu na stariju, ali starija je ipak ljestvicu povisila više od prosjeka. Zbog mlađe curice sam naučila i shvatila da baš niti jedno dijete ne treba sve jesti i svi imaju pravo odbiti što im u tom trenutku ne odgovara. Izbirljivost više ima veze s pristupom kojeg roditelj usmjerava na svoje dijete, a u nekim slučajevima ima veze sa senzomotoričkim podražajima ili poteškoćama. Svi ostali, ja osobno, mislim da se skoro svako dijete rodilo kao gurman, ali mi gradimo njegovo okruženje i o tome ovisi u kojem će smjeru prehrambene navike otići. Svako dijete sigurno u nekom trenutku životu pokuša izvolijevati s hranom, ali na nama je kako ćemo toj fazi pristupiti", kaže.

Nastasja kaže da njezine curice pomažu u kuhinji, a ako malo detaljnije pogledamo profil Chiarin tanjurić bit će nam jasno koliko vole biti u kuhinji, kaže uz smijeh.

Ne dijelim hranu na zdravu i nezdravu

Također, kaže da u njihovoj kući hrana je hrana i ne dijele je na zdravu i nezdravu, već na onu koju jedu češće i onu koju jedu povremeno.

"Svakako su svjesne koja hrana je dobra za njih, ali djecu treba učiti i o hrani koja je dobra za tijelo, ali i ona kojom se hranimo iz gušta. Djecu prvenstveno treba naučiti imati dobar odnos prema hrani, a ne biti fokusiran na njihov dnevni unos svih nutrijenata. Prevelika fokusiranost vodi ka preopterećenosti i frustracijom pri dnevnim obrocima", pojašnjava.

Zato na pitanje ima li savjet kako premostiti izbirljivost u hrani kod djece, odgovara: "Ovo je zaista jako kompleksno za objasniti jer bi svakom izbirljivom djetetu trebalo pristupiti individualno i vidjeti u čemu je problem i ima li ga uopće. Najbitnije je da roditelj shvati koje korake radi krivo, a ne je li dijete izbirljivo ili nije. Jer na žalost, zaista u većini slučaja je problem u roditeljima. Najveći je onaj kada se djetetu daje previše opcija za jesti i alternative pri već skuhanom obroku, najčešće jela koja djeca vole jesti i očekuju da će dobiti čim malo počnu "dramiti" za stolom. Razumijem da nije uvijek lako izdržati što zbog stresa što zbog umora, ali zaista, ZAISTA, moram naglasiti da roditelji napokon shvate da njihovo dijete neće umrijeti od gladi pa makar preskočio obrok-dva u danu i da im više koristi radimo ako ga uključujemo u zajednički obrok nego da im skuhamo čistu tjesteninu ili hrenovke samo zato što je odbilo obrok koji je roditelj već pripremio. Kad je dijete jako izbirljivo, naporno je, razumijem, ali dugoročno ćete si pomoći ako odradite tjedan, dva, tri drame za stolom nego da još godinama djetetu kuhate zasebne obroke".

Roditelji najčešće nemaju ideje što pripremiti i misle da stalno vrte ista jela

Nastasja često sudjeluje i na radionicama gdje pokazuje što je zdrava i kvalitetna prehrana, koliko je raznolika i jednostavna za pripremiti. Tamo iz prve ruke može vidjeti što najviše muči ljude oko pripreme i planiranja obroka, pogotovo mame.

"Roditelji najčešće nemaju ideje što pripremiti, misle da stalno vrte ista jela. Što možda i je ponekad slučaj, ali ono s čime ih ja volim utješiti da ih to ne mora toliko mučiti, da je nekad samo dovoljno zamijeniti povremeno koju namirnicu u njihovom standardnom jelovniku i na taj način raditi male promjene koje će cijela obitelj puno lakše prihvatiti nego da naglo promjene jelovnik. Svakako preporučujem da se pogledaju svi moji recepti koje radim redovito na profilu, u kuharicama i TV emisijama jer je i meni samoj nekad lakše pronaći ideju za obroke kroz vizualni oblik, jer postoji puno ljudi koji imaju dovoljno vremena time se baviti kako bi onima bez ideje olakšali svakodnevno kuhanje", kaže mama koja svoj blog i društvene mreže koristi kao platformu za edukaciju, inspiraciju, pružanje pomoći i nesebično dijeljenje savjeta i znanja.

Autorica je projekta 'Znam više, jedem bolje' koji je okupio tim liječnika, psihologa, nutricionista i drugih edukatora s ciljem osvještavanja važnosti zdrave prehrane roditelja i djece.

"S obzirom da sam projekt započela usred najžešćih poslovnih i privatnih obaveza, morala sam ga na kratko stopirati kako bih se posvetila kuharicama, snimanjima, a i obitelji. No s obzirom da se uskoro mislim maksimalno posvetiti toj temi, najviše u svrhu edukacije i osvještavanja oko prehrane u školama, a i domovima, još ću jednom aktivirati projekt i napraviti nešto veće od njega", kaže.

Mame rade sebi i svima štetu ako nemaju vremena za sebe

Nastasja na svojim profilima na društvenim mrežama piše otvoreno i o osjećajima s kojima se svaka mama može poistovjetiti. Na pitanje ima li vremena za sebe te kako se bori sa svim obavezama i stresom, objašnjava: "Zadnjih nekoliko godina najviše od svega radim na vremenu za sebe. I preporodila sam se otad. Apsolutno preporučujem svim majkama koje misle da se treba 100% posvetiti djeci da je to krivo i da rade sebi i svima štetu ako nemaju vrijeme za sebe. I suđe neće propasti ako nije odmah oprano, ni odjeća se neće uništiti ako stoji koji dan duže u košari, a i preko igračaka se može malo i preskakati, ili naučiti djecu da pospremaju za sobom i pomažu doma koliko je u njihovoj mogućnosti. Ako na sve to još radite od 9 do 17, dođete doma i morate kuhati, zatim se treba povremeno posvetiti i međuljudskim odnosima, pa kada bi se bavili sobom? Ali nitko to vrijeme neće stvoriti umjesto vas. Vjerujte mi, i ja sam pokušala čekajući. To se neće dogoditi. Pobrinite se sami za sebe. Pa i u avionu vam kažu da u slučaju nesreće prvo sebi stavite masku za disanje, a onda djetetu. Nadam se da vam je jasno zašto je to tako".

Budući da se realizirala u gastro svijetu, ali i kao roditelj, za kraj smo je pitali što za nju znači biti majka.

"Trebalo mi je nekoliko godina da shvatim to, ali srećom uspjela sam. Biti roditelj svojoj djeci je biti njihov suputnik. Oni nisu naši, oni su svoji. Ne učimo mi njih, oni uče nas. I srećom pa se svi skupa dovoljno volimo da provodimo dragocjeno vrijeme zajedno, da smo svjesni vrijednosti, ali i kratkotrajnosti života i da ga pametno iskorištavamo. Moja djeca nisu moje vlasništvo, oni su ljudi za sebe i imaju svoj glas koji mi kao roditelji moramo znati prepoznati, cijeniti i poticati. I upravo zbog toga mi veliki ne smijemo zaboraviti na sebe. Da uz njih živimo i svoj život. Kad tad ćemo morati u mirovinu i nimalo mi nije u planu započeti živjeti svoj život tada. Najgore mi je kad čujem „Ma izdrži još malo naporan period, brzo će narasti“. Upravo to. Brzo! A ionako je svaki period naporan, tako da ga ne planiram "izdržavati" već naučiti nešto iz svakoga. I misliti na sebe, svoj brak, posao, prijatelje", zaključuje.

"Mame mamama", serijal intervjua s poznatim i manje poznatim mamama koji možete pratiti mjesečno na našem portalu, sponzorirala je STADA Hrvatska sa svojom linijom dječjih dodataka prehrani Marsovci. Marsovci su aktivni i na Instagramu i Facebooku, zapratite ih!

Vitashop

Najnovije

Najčitanije