Najčešće bolesti koje pogađaju sobne biljke - napravite odmah brzinski pregled!

Najčešće bolesti koje pogađaju sobne biljke - napravite odmah brzinski pregled!

Najčešće bolesti koje pogađaju sobne biljke - napravite odmah brzinski pregled!
  • Objavljeno: Subota, 25.05.2024.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kategorija: Obitelj i dom

Sobne biljke mogu vas učiniti sretnijima, zdravijima i produktivnijima, a određene sobne biljke uklanjaju onečišćenja iz zraka u prostoru. Ipak, potrebna im je odgovarajuća njega kako bi mogle rasti. Mnoge sobne biljke su osjetljive na temperaturu, svjetlost i vlagu zbog čega mogu dobiti razne bolesti. U nastavku pročitajte koje su najčešće bolesti sobnih biljaka te kako brinuti o njima.

Trulež korijena

Ova bolest se javlja kada su u tlu prisutni gljivični uzročnici te kada biljka ne može dobiti dovoljno kisika. Tada njezini listovi požute i uvenu. Kada biste utvrdili pati li vaša biljka od truleži korijena, pregledajte njezino korijenje. Bit će crno i kašasto na dodir. Glavni uzrok ove bolesti je pretjerano zalijevanje, problemi s teglom i lošem drenažom biljke. Iako biljci može biti teško oporaviti se od ove bolesti, postoje koraci koji joj mogu pomoći. Pokušajte isprati korijenje u slatkoj vodi te ukloniti područja zahvaćena bolešću. Zatim presadite biljku u svježu zemlju i osigurajte odgovarajuću drenažu. Također možete primijeniti fungicid na preostale zdrave korijene.

Pjegavost lišća

Ovu bolest biljaka ćete prepoznati po žutim, crnim ili smeđim pjegama na listovima koji nastaju zbog gljivica koje se razmnožavaju po biljci. Pjegavost lišća posljedica je visokih temperatura i vlage. Jedan od načina za borbu protiv ove bolesti je povećanje cirkulacije zraka, a to možete napraviti tako da više razmaknete svoje sobne biljke. Zalijevajte samo tlo, a ne lišće biljaka jer će tako imati manje vlage u sebi, i nemojte prskati biljke. Važno je na vrijeme primijetiti pjegavost lišća kako se ona ne bi proširila. Kada se biljka zarazi, uklonite pjegavo lišće. Prirodna otopina sode bikarbone i vode također može pomoći u uklanjaju gljivica.

Pepelnica

Iako je mala vjerojatnost da će vaše biljke uvenuti zbog pepelnice, ova bolest onemogućuje njihov razvoj. Listovi biljaka zbog pepelnice imaju bijeli prah na sebi te im boja blijedi ili postaje tamnija. Plijesan može prekriti cijelu biljku ako se ne liječi. Pepelnica nastaje zbog loše kvalitete zraka u kući i visoke vlažnosti. Tada je biljci potrebna veća izloženost suncu. Da biste spasili biljku, uklonite lišće prekriveno plijesni. Također, možete nanijeti malo sumpora, ulja nima ili sode bikarbone.

Siva plijesan

Zbog ove bolesti, koja se još naziva botritis, biljka izgleda blijedo i uvenuto. Najčešći uzrok sive plijesni je ekstremna vlaga. Bolest se brzo širi po biljci tako da ju odmah treba liječiti. Uklonite odumrle i zaražene dijelove biljke čim ih primijetite. Pazite da zalijevate samo tlo biljke i pazite na njegovu vlažnost. Također, osigurajte bolju ventilaciju u prostoriji kako biste poboljšali kvalitetu životnih uvjeta vaše biljke.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije