Žene su česti inicijatori razvoda, ali ne i prekida

Žene su česti inicijatori razvoda, ali ne i prekida

Žene su česti inicijatori razvoda, ali ne i prekida
  • Objavljeno: Subota, 10.09.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Žene će češće od muškarca izgovoriti: "Želim razvod!".

No, kada su u pitanju izvanbračne zajednice, iniciranje prekida je podjednako kod oba spola.

Michael Rosenfeld, profesor sociologije na Sveučilištu Stanford, napravio je istraživanje u kojem je proučavao odnose partnera i prekide.

Istraživanje je trajalo od 2009. do 2015. godine, a sudjelovalo je 2,262 odraslih osoba starih od 19 do 94 godine koje su imale partnera suprotnog spola.

Do 2015., 371 par se razišao ili razveo. Rosenfeld je otkrio da je 69% žena iniciralo razvod, u odnosu na 31% muškaraca. Za raskid izvanbračne zajednice odlučio se podjednak broj žena i muškaraca.

Sociolozi su ranije tvrdili da će žene u većem omjeru inicirati razvod samo zato što su osjetljivije kada su u pitanju odnosi.

Provjerite u kojim je situacijama razvod jedino rješenje!

Da je to istina, žene bi pokretale i prekide u jednakom omjeru kao i razvode. Ovi novi rezultati istraživanja mogu imati veze s time kako se žene osjećaju kada se radi o braku.

Prema Rosenfeldovoj analizi, ne samo da su žene sklonije prekinuti brak, također su i manje zadovoljne u braku. Udane žene imaju potrebu za većom kvalitetom odnosa nego muškarci.

Za razliku od braka, u vezama muškarci i žene imaju podjednaka očekivanja. Pitanje koje se nameće jest: „Što to žene u braku čini toliko nezadovoljnima da žele razvod?“.

Rosenfeld tvrdi da je to zato jer se žene u braku često osjećaju ugroženo ili manje vrijedno što izaziva nesigurnost, nepovjerenje i zatvorenost. To podržava teoriju da se uloga žene u društvu promijenila.

Žene više ne žele samostalno voditi kućanske poslove i brigu o djeci nego biti ravnopravne s muškarcima u svim aspektima života.

Vitashop
Najčitanije zanimljivosti