Ljubomora

Ljubomora

Ljubomora
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 18.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Seks i veze

Što je ljubomora?

Ljubomora je emocija koja se često povezuje s ljubavi i seksom. Mnogi čak misle kako je ljubomora pravi znak ljubavi i ako nema ljubomore, nema ni ljubavi. Ako me voli mora biti ljubomoran kad me gledaju drugi muškarci ili Da joj nije stalo do mene ne bi bila ljubomorna.

Ljubomora se obično definira kao negativna emocionalna reakcija na stvarno ili zamišljeno ugrožavanje ljubavnog odnosa. Običnim riječima rečeno - bojimo se da će se ljubav i naklonost osobe koju volimo okrenuti prema nekome drugome.

Psiholozi White i Mullen smislili su cijeli model za razumijevanje ljubomore, vrlo suvisli kao što ćete uskoro vidjeti. Ljubomora prema njima uključuje određene misli, emocije i ponašanje. Izazivaju je dvije vrste situacija: one što predstavljaju prijetnju našem samopoštovanju i one što su prijetnja odnosu.

U dobrom odnosu partneri imaju o sebi dobro mišljenje: primjerice, svatko od njih o sebi misli kako je privlačan i zabavan onom drugom. I onda se na sceni pojavi netko prema kome njegov partner pokaže interes. Ovom drugom se odmah pojave misli poput: Ona mu je privlačnija nego ja ili On joj se više sviđa jer je tako zabavan. Takve misli izravno ugrožavaju samopoštovanje, a zatim i sam odnos jer se odmah pretpostavlja kako će nas ona sad ostaviti i spetljati se s njim. Misli su dakle prva etapa ljubomore. Slijede ih emocije: najprije snažni stres, grčenje želuca, a potom se čovjek ipak malo zbroji, još jednom razmisli o situaciji i o načinu borbe s njom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije