Ne znate jeste li preboljeli koronu? Provjerite imate li ove sigurne znakove

Ne znate jeste li preboljeli koronu? Provjerite imate li ove sigurne znakove

Ne znate jeste li preboljeli koronu? Provjerite imate li ove sigurne znakove
  • Objavljeno: Utorak, 22.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Dok su se neki ljudi s koronom susreli već drugi ili čak treći put, sigurno imate u svom okruženju nekoga tko ju vjerojatno još nije prebolio ili ste vi jedni od tih 'sretnika'. Već nekoliko godina Covid-19 i njegove podvarijante dio su naših života, pa postoje šanse da ste imali virus, a da to niste ni znali. Pojavom koronavirusa nije nestala mogućnost oboljenja od nekog drugog virusa ili prehlade, pa često, zbog vrlo sličnih simptoma, ne znamo imamo li koronu ili smo samo prehlađeni.

Ako još uvijek niste imali pozitivan nalaz na koronavirus, sigurno ste se upitali "jesam li ga svejedno prebolio?" Naravno, postoje šanse da ste imali virus, čak i ako niste bili pozitivni na njega. U posljednje vrijeme počeo se koristiti izraz „duga pandemija,“ što se odnosi na simptome virusa koji ostaju mjesecima, pa čak i godinama. Donosimo vam nekoliko simptoma koji bi vam mogli ukazati da ste imali koronu, prema Eat This, Not that.

1. Moždana magla

Jedan od najčešćih dužih simptoma Covida je 'moždana magla', osjećaj mutnoće, ili kako je mnogi opisuju - nejasno razmišljanje. Naime, mnogi pacijenti žale se na ovu pojavu koja ne slabi ni kroz dulji period. Da je riječ o ozbiljnom simptomu, pokazuje činjenica da mnogima stvara probleme s pamćenjem, koncentracijom i pažnjom. Stručnjakinja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Billie Schultz, objasnila je ovu pojavu kao pokušaj da nešto učinite, a da vam je istovremeno potrebno puno više truda nego inače.

„Nemate osjećaj kao da hvatate sve detalje - gotovo kao da se vozite kroz maglu“, pojasnila je Billie Schultz.

Nova medicinska istraživanja izvješćuju o pojavi ovog simptoma kod brojih covid slučajeva, blažih ili težih. Rezultati istraživanja postavili su nova važna pitanja o tome kako infekcija Covidom-19 utječe na kognitivnu funkciju. Prema Billie, postoji rješenje, pa određene rehabilitacijske strategije mogu pomoći u "ponovnom uvježbavanju" mozga.

2. Umor

Kronični umor jedan je od najčešće prijavljenih simptoma dugotrajnog Covid-a. Procjenjuje se da će 10 do 30% oboljelih od ovog virusa i nakon akutne infekcije osjećati simptome koji traju tjednima i utječu na svakodnevno funkcioniranje. U težim slučajevima umor može potrajati i puno duže.

Monica Verduzco Gutierrez je uspješna fizijatrica i profesorica te predsjednica Odsjeka za rehabilitaciju. U intervjuu za Eat This, Not That rekla je kako je i sama doživjela kronični umor koji se odrazio na njezin cjelokupni način života. Naime, prije nego što je dobila koronu, njezin hobi bilo je trčanje maratona, a nakon što je preboljela Covid, trčanje u duljini od osam kilometara pretvorilo je u šetnju parkom.

3. Otežano disanje

Neki pacijenti prijavili su i probleme s disanjem, nakon što su nestali svi ostali simptomi. „Mnogi pacijenti prijavili su mi otežano disanje ili dispneju te im je potrebno kontinuirano liječenje, tjednima pa čak i mjesecima“, rekao je doktor medicine Devang Sanghavi i dodao kako razlog uglavnom leži u trajnom oštećenju pluća. Osim toga, mogu se pojaviti i bolovi u prsima.

4. Lupanje srca

Liječnici se sve više susreću s osobama koje, nakon što su preboljele Covid-19, dolaze sa smetnjama srca, oštećenim srčanim mišićem i poremećajima u radu srca. Više studija pokazalo je da čak i blaga infekcija može uzrokovati smetnje u kardiovaskularnom sustavu kod starijih, ali i mlađih osoba. Osim otežanog disanja, najčešće su prisutni bol u prsima, kratak dah i kašalj, koji može trajati i više od nekoliko tjedana.

"Glavno neodgovoreno pitanje s kojim se mučim je - ostaje li infekcija u tijelu sve dok su prisutni simptomi?" rekao je kardiolog Aaron Baggish.

5. Nesanica

Dugotrajni problemi sa spavanjem još su jedan čest simptom dugotrajnog Covida. Najmanje 40% pacijenata požalilo se na umjerene ili ozbiljnije poremećaje spavanja. Problemi sa spavanjem pojavili su se već početkom pandemije kao rezultat stresa zbog ekonomske situacije i straha od oboljenja, no postoji i sami utjecaj infekcije na pogoršanje sna, koji se još uvijek mora dodatno istražiti.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije