Bakterijske infekcije vodeći su uzrok smrti u svijetu nakon bolesti srca

Bakterijske infekcije vodeći su uzrok smrti u svijetu nakon bolesti srca

Bakterijske infekcije vodeći su uzrok smrti u svijetu nakon bolesti srca
  • Objavljeno: Utorak, 22.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Nova studija objavljena u časopisu Lancet, pokazala je da su bakterijske infekcije drugi vodeći uzrok smrti u svijetu nakon bolesti srca, među kojima se ističu srčani udari.

Studijom je selekcionirano tridesetak bakterija, najčešćih uzročnika infekcija, a znanstvenici su pokušali procijeniti koliko je smrtnih slučajeva s njima povezano. Od svih selekcioniranih bakterija, njih pet uzrok je više od polovice smrtnih ishoda: staphylococcus aureus, Escherichia coli, pneumococcus, Klebsellia pneumoniae i bacillus pyocyanin.

Naime, istraživanje je provedeno u sklopu takozvanog 'globalnog tereta bolesti', a Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) i pneumokok spominju se kao dvije najsmrtonosnije bakterije.

Od 7,7 milijuna smrtnih slučajeva povezanih s bakterijskim infekcijama svaki osmi pripisuje se posljedicama zaraze zlatnim stafilokokom i pneumokokom. Ovi podaci datiraju iz 2019. godine, u vrijeme prije pandemije covida-19. Studija je pokazala da je stafilokok vodeći uzrok smrti u čak 135 zemalja, a kod djece mlađe od pet godina najsmrtonosnije su pneumokokne infekcije.

U ovaj veliki istraživački program, koji financira Zaklada Billa Gatesa uključeno je nekoliko tisuća istraživača iz brojnih zemalja svijeta. Istraživači kažu da su ovi rezultati jasan pokazatelj da su bakterijske infekcije "hitan prioritet" u javnome zdravstvu. Stoga pozivaju na angažman na prevenciji infekcija, mudrije propisivanje antibiotika, osobito zato da bi se izbjegla rezistentnost na te lijekove, kao i na učinkovitiju primjenu cjepiva.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije