Ovo su lijekovi koje ne biste trebali uzimati prije spavanja

Ovo su lijekovi koje ne biste trebali uzimati prije spavanja

Ovo su lijekovi koje ne biste trebali uzimati prije spavanja
  • Objavljeno: Četvrtak, 01.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Lijekovi za razne bolesti uzimaju se u različito vrijeme. Neke lijekove, poput onih za srce, trebalo bi uzimati u točno određeno vrijeme tijekom dana, a kada je riječ o krvnom tlaku, "terapiju bi za bolji učinak trebalo uzimati prije spavanja", govore stručnjaci. Pokazalo je to istraživanje iz 2019. godine, koje garantira kako na taj način bolje štite od srčanog udara. Ipak, oni bi uz druge vrste lijekova, mogli uzrokovati nesanicu. Od liječenja prehlade i gripe do lijekova za srčane bolesti i demenciju, donosimo vam pet vrsti lijekova koji mogu ometati vaš san ako ih uzimate navečer.

Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom kada je najbolje vrijeme za uzimanje vašeg lijeka!

Antidepresivi

Ova skupina lijekova otklanja napadaje anksioznosti ili panike. "Selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI) u vašem mozgu povećavaju razinu serotonina koji pomaže poboljšati vaše raspoloženje“, objasnila je farmaceutkinja Megan N. Freeland za Eatthis.

Ova skupina lijekova (fluoksetin, paroksetin, fluvoksamin) jedna je od najčešće propisanih, no pokazalo se kako otežava san mnogim korisnicima. Ako se borite s ovim problemom, u razgovoru s liječnikom pokušajte dogovoriti uzimanje antidepresiva ujutro ili „prelazak na antidepresiv koji neće toliko utjecati na san, kao što je mirtazapin“, rekla je Freeland.

Beta blokatori

Beta blokatori značajni su antihipertenzivi, odnosno propisuju se za liječenje visokog krvnog tlaka. Uz to, pomažu pri liječenju koronarne bolesti srca, aritmije, ali i kod kardiovaskularnih indikacija poput Marfanovog sindroma i disekcije aorte. Prema farmaceutu Armonu B. Neelu, beta-blokatori također su povezani s poremećajem spavanja, što uključuje buđenje tijekom noći, ali i potencijalne noćne more. Oni inhibiraju noćno lučenje melatonina, hormona uključenog u regulaciju spavanja i tjelesnog cirkadijalnog sata.

Niske razine melatonina ponekad su uočene kod kronične nesanice. Za starije ljude, blokatori kalcijskih kanala (drugi oblik lijekova za krvni tlak) često su sigurniji i učinkovitiji od beta-blokatora. Noćna doza melatonina također može pomoći.

Nikotinski flasteri

Ova nadomjesna terapija koja poboljšava prestanak pušenja, učinkovita je prema mnogim provedenim istraživanjima. Bilo da ih koristite samostalno ili u kombinaciji s nikotinskom gumom za žvakanje, obratite pozornost na vrijeme u koje ih stavljate jer blizina perioda kada idete spavati može vam prouzrokovati nemirne noći. Možete pokušati skinuti flaster preko noći kako biste izbjegli ovu nuspojavu.

Lijekovi za prehladu i protiv alergija

Među lijekovima koji se izdaju bez recepta često se može naći pseudoefedrin, koji pomaže smanjiti začepljenost nosa. Međutim, poznato je kako pseudoefedrin u sastavu može imati negativne posljedice na vaš san, pa čak i kada se koristi u obliku spreja za nos.

Neki lijekovi protiv alergija (antihistaminici) mogli bi vas činiti umornima, stoga im se često u upotrebi dodaje i pseudoefedrin kako bi se spriječila pospanost. Prije same upotrebe lijeka, provjerite sastav proizvoda.

Inhibitori kolinesteraze

Inhibitori kolinesteraze obično se propisuju za liječenje gubitka pamćenja i drugih simptoma povezanih s demencijom. "Smatra se kako ovi lijekovi djeluju tako što inhibiraju enzim u tijelu koji razgrađuje acetilkolin (neurotransmiter koji je važan za budnost, pamćenje, misao i rasuđivanje) i tako povećavaju količinu dostupnu moždanim stanicama", kaže farmaceut Armon B. Neel. To će umanjiti pacijentov gubitak pamćenja te pomoći pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Međutim, blokiranje razgradnje acetilkolina, koji je posvuda u tijelu, a ne samo u mozgu - može ometati sve vrste neželjenih tjelesnih procesa, uključujući one povezane sa spavanjem.

Uvijek se posavjetujte sa svojim liječnikom kada je najbolje vrijeme za uzimanje vašeg lijeka!

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije