Zašto je zdravo spavati u potpunom mraku?

Zašto je zdravo spavati u potpunom mraku?

Zašto je zdravo spavati u potpunom mraku?
  • Objavljeno: Četvrtak, 25.08.2016.
  • Broj pregleda: 1.356
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Zanimljivosti

Prije pojave moderne tehnologije smo na raspolaganju imali samo dva osnovna izvora svjetlosti – Sunce i Mjesec. Sunce nam je pomagalo da vidimo tijekom dana, a Mjesec nas je uspavljivao tijekom noći.

Danas smo se jako udaljili od prirode i izlažemo se svjetlu čak i tijekom večeri. Umjetno svjetlo može negativno utjecati na zdravlje cijelog tijela, a istraživanja su pokazala da čak i blago umjetno svjetlo tijekom spavanja može oštetiti mozak.

Otkrijte što učiniti kada vas stres napadne prije spavanja!

Umjetno svjetlo povećava razinu hormona stresa tijekom noći, a učestalo izlaganje umjetnom svjetlu tijekom spavanja povećava rizik od nastanka kronične upale, inzulinske rezistencije i bolesti kardiovaskularnog sustava. Spavanje uz umjetno svjetlo može uzrokovati nesanicu i uzrokovati hormonalnu neravnotežu.

Melatonin je hormon neophodan za opuštanje i spavanje, a umjetno svjetlo narušava oslobađanje melatonina. Melatonin je taj koji snižava razinu krvnog tlaka, glukoze i tjelesne temperature. No, oslobađanje melatonina se dramatično smanjuje uz prisutnost svjetla.

Znanstvenici u ustanovili da osobe koje spavaju uz umjetno svjetlo imaju za 50% manje melatonina u tijelu. Upravo iz tog razloga preporučuju da spavate u svježoj, prozračenoj i mračnoj sobi.

Saznajte kako spavanje utječe na zdravlje i funkcioniranje mozga!

Puno brže ćete zaspati ako ležite u mračnoj sobi, a uz to ćete smanjiti rizik od nastanka raka, srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i nesanice. Uz to, ujutro ćete se probuditi odmorniji ako ste spavali u potpunom mraku nego ako ste spavali uz umjetno svjetlo.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najčitanije zanimljivosti