Ne ignorirajte ove simptome već uznapredovalog raka vrata maternice!

Ne ignorirajte ove simptome već uznapredovalog raka vrata maternice!

Ne ignorirajte ove simptome već uznapredovalog raka vrata maternice!
  • Objavljeno: Utorak, 30.08.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Iako je ukupna stopa raka vrata maternice u Americi u opadanju, novije istraživanje objavljeno u International Journal of Gynecological Cancer otkriva da slučajevi bolesti koji su u uznapredovalom stadiju rastu. "Čak i uz probir i cijepljenje, ne postoji niti jedna rasna ili etnička skupina, regija u SAD-u ili dobna skupina u kojoj se rak vrata maternice u udaljenoj fazi smanjuje u posljednjih 18 godina“, piše Health te rezultate istraživanja naziva iznenađujućim s obzirom na činjenicu da je proširenje američkog Zakona o pristupačnoj skrbi većem broju pojedinaca omogućilo pristup preventivnim pregledima.

Rak vrata maternice se može spriječiti - PAPA test i HPV testiranje

"Rak vrata maternice trebao bi se gotovo 100% moći spriječiti", rekao je za Health Gary Leiserowitz, dr. med., privremeni izvršni direktor odjela za opstetriciju i ginekologiju UC Davis Medical Group. „Za one koji imaju rutinsku preventivnu skrb i uz uporabu cjepiva protiv HPV-a, gotovo u potpunosti možemo eliminirati rizik od raka vrata maternice", dodao je. Međutim, "kada vidimo uznapredovali stadij bolesti, to je prilično jasan pokazatelj da pacijent možda nema pristup preventivnoj skrbi", rekao je dr. Leiserowitz.

Rak vrata maternice u Hrvatskoj godišnje odnese oko 120 života od kojih čak 37% čine žene mlađe od 60 godina. Hrvatska se tako po stopi preživljavanja nalazi na lošem 20. mjestu od ukupno 28. europskih zemalja. Kako u budućnosti ne bismo bilježili crnije brojke, Hrvatska liga protiv raka kontinuirano sudjeluje u poticanju što bolje provedbe programa prevencije ove bolesti koja se u većini slučajeva na vrijeme može spriječiti i uspješno liječiti, piše Hrvatska liga protiv raka.

“Raznim aktivnostima informiranja i edukacije potrebno je osvijestiti žene i podsjećati ih da je važno provoditi preventivne preglede, odnosno navesti ih na ono što one mogu same učiniti za sebe kako bi se bolest na vrijeme otkrila u najranijoj fazi kada je liječenje uspješnije. U Hrvatskoj je dostupno cijepljenje protiv HPV-a u redovnom programu cijepljenja za učenike i učenice osmih razreda osnovnih škola, a i dodatno cijepljenje svih srednjoškolaca i mladih do 25 godina koji se nisu uspjeli cijepiti. Provode se oportunistički preventivni pregledi kod ginekologa PAPA testom, ali i HPV testiranja koji su metode za rano otkrivanje premalignih promjena", rekla je Tatjana Nemeth-Blažić, kordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka vrata maternice, piše Hrvatska liga protiv raka.

Simptomi raka vrata maternice se često ne pojavljuju dok rak ne postane veći

Vjerojatno postoje mnogi čimbenici koji doprinose porastu raka vrata maternice u uznapredovalom stadiju, kažu stručnjaci i ističu važnost ginekoloških pregleda. Prema Američkom društvu za rak, simptomi raka maternice se često ne pojavljuju sve dok rak ne postane veći i preraste u obližnje tkivo. To je jedan od primarnih razloga zašto su rutinski pregledi kritični, jer Papa testovi i testiranje na HPV mogu otkriti abnormalne stanice i dijagnosticirati rak vrata maternice u ranijim fazama ili čak kada je još uvijek u prekanceroznoj fazi razvoja, a lezije su izlječive, objasnio je dr. Saenz.

Prema Američkom društvu za rak, znakovi i simptomi raka vrata maternice u kasnoj fazi kojih treba biti svjestan uključuju:

  • Vaginalno krvarenje
  • Vaginalni iscjedak
  • Bol tijekom seksa
  • Bol u području zdjelice

Uz spomenute, Stacey Akers, liječnica i direktorica odjela za ginekološku onkologiju na Medicinskom fakultetu Jacobs i Biomedicinske znanosti na Sveučilištu u Buffalu za Health navodi: gubitak težine, umor, anemiju, oticanje nogu i poteškoće s mokrenjem. Ako imate bilo koji od ovih simptoma dr. Akers savjetujem da odmah potražite liječničku pomoć. To ne znači da imate rak, ali trebali biste otići na pregled, kaže ona.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije